Προανακριτική: Το συνεχιζόμενο σίριαλ προκαλεί πολιτική σύρραξη

Προανακριτική: Το συνεχιζόμενο σίριαλ προκαλεί πολιτική σύρραξη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις πολιτικής σύρραξης λαμβάνει το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην υπόθεση κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως μόνος του επέλεξε να μπει στο κάδρο, μετά την ανάρτησή του στην οποία κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και «ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφύγει να ανακατευτούμε στα ζητήματα της Δικαιοσύνης αλλά και της Προανακριτικής, γιατί αυτό ανήκει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής της Βουλής» και «να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επέλεξε –μόνο αυτός– να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Επί της ουσίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η διαδικασία δεν είναι παράτυπη καθώς η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, «κατ’ ανάλογο τρόπο» που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της φυσικής Δικαιοσύνης.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία λεπτομέρεια που αποτυπώνει, σύμφωνα με το Μαξίμου, τον «πανικό» στον οποίο βρίσκεται ο κ. Τσίπρας. Στον πρόσφατο απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έμμεση αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση Νοvartis, η οποία παίρνει εμμέσως αλλά σαφώς αποστάσεις από τον τότε χειρισμό της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «ο ρόλος κάθε μέλους ή εκπροσώπου της κυβέρνησης στα διάφορα πεδία πολιτικής ευθύνης όφειλε να περιορίζεται θεσμικά», προσθέτοντας πως, «εφόσον τα τεκμήρια κρίνονταν επαρκώς στοιχειοθετημένα», στέλνονται στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα πρέπει να διατηρούνται «λελογισμένες αποστάσεις». Η ήπια αναφορά του απολογισμού έρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη πρωτοβουλία Τσίπρα να σπεύσει να πάρει θέση για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Το εκρηκτικό σκηνικό συμπλήρωνε η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη (Mega) που έβαζε ευθέως και τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο, λέγοντας πως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ενεργούσε μόνος του καθώς έχει αρχίσει να ενισχύεται η εντύπωση ότι είχε «παρέα». Ο κ. Γεωργιάδης κατέληγε λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων. Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», ενώ ο εισηγητής του κόμματος κ. Λάππας χαρακτήρισε «συνεχή, επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης» όσα κάνει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, παρέμβαση για την υπόθεση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου στη διακομματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς, που αποτελείται από ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή