Αμεση απάντηση στον Ερντογάν από την Αθήνα

Αμεση απάντηση στον Ερντογάν από την Αθήνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή», σχολίασε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, την αναφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «αποδοχής», από την Αθήνα, του καθεστώτος που δημιουργεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ως έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», ανέφερε ο κ. Γεννηματάς και επισήμανε πως οι τουρκικές μεθοδεύσεις «συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν δήλωνε ότι η αποφασιστική στάση της Aγκυρας είχε οδηγήσει «τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, αλλά κυρίως την Ελλάδα, στην αποδοχή του καθεστώς που επιθυμεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Ερντογάν αναφερόταν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν είπε επιπλέον ότι το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θα αρχίσει τις γεωτρήσεις εντός του 2020, δίχως ωστόσο να προσδιορίσει την τοποθεσία. 

Με ασυνήθιστη, ακόμη και για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, κινητικότητα στο Αιγαίο από μέρους των Τούρκων συνοδεύθηκε και η χθεσινή, τρίτη, ημέρα επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Χθες, καταγράφηκαν πέντε υπερπτήσεις στα νησιά Οινούσσες, Παναγιά, Λειψούς, Αρκιούς και Φαρμακονήσι, σε σύνολο 39 παραβιάσεων που έκανε χθες η τουρκική αεροπορία.

Αν προστεθούν στο προχθεσινό επεισόδιο παρενόχλησης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στη Στρογγύλη και στις παραβιάσεις της Δευτέρας, τότε είναι σαφές πως η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Aγκυρα γίνεται σε ένα πλαίσιο ελάχιστα βοηθητικό για τον αρχικό σκοπό τους.

Σε συνέντευξή του, εν τω μεταξύ, χθες στον ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ υπογράμμισε ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τέλος, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή και χθες βρέθηκε στον Λίβανο, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή