Υψηλοί τόνοι στις επιτροπές για το ασφαλιστικό

Υψηλοί τόνοι στις επιτροπές για το ασφαλιστικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλους μονολόγους, το περιεχόμενο των οποίων καταδεικνύει αφενός το βαθύ χάσμα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου την επικριτική διάθεση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις επιλογές τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, άρχισε χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο προγραμματισμός συμπεριλαμβάνει ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων σήμερα το πρωί και τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια από το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης και, πιθανώς, μια νέα σύγκρουση πολιτικών αρχηγών ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας επί του ευαίσθητου αυτού θέματος. Παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει το ασφαλιστικό, πάντως, η κοινή συνεδρίαση δύο επιτροπών (Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων) εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε χθες στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου παρουσία ελάχιστων βουλευτών.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αφού επανέλαβε τα γνωστά από την έως τώρα επιχειρηματολογία του (πρώτη φορά αναλογιστικές μελέτες, θα υπάρξουν μόνο αυξήσεις στις συντάξεις), έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «μεταρρυθμιστική τομή που αφήνει οριστικά πίσω τον νόμο Κατρούγκαλου». Σε περισσότερο επιθετικούς τόνους ο εισηγητής της Ν.Δ. Β. Οικονόμου, καθώς αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «νομοθετικές καρικατούρες» και «ψευδαισθήσεις της πρώτης φοράς Αριστερά».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Εφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας» και για «επικοινωνιακό ορυμαγδό που έχει χαρακτήρα εξαπάτησης εργαζομένων και συνταξιούχων». Υπεραμυνόμενη δε με τη σειρά της τής πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατρούγκαλου, αναφέρθηκε στη λεγόμενη «13η σύνταξη» και υποστήριξε ότι, με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., εννέα στους δέκα θα χάσουν εισόδημα για να κερδίσει μόνο ένας.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου με το σημερινό νομοσχέδιο δεν καταργείται», υποστήριξε ο κ. Γ. Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ) και σημείωσε ότι δεν έγινε ποτέ ο αναγκαίος διάλογος με την κοινωνία και τα κόμματα. «Πατώντας στον νόμο Κατρούγκαλου έρχεται η Ν.Δ. να ολοκληρώσει το “έγκλημα”», σχολίασε ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή