Δεσμεύσεις για εγκαυματίες

Δεσμεύσεις για εγκαυματίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς στα τέλη Νοεμβρίου. Ο άνισος αγώνας των εγκαυματιών της Ανατολικής Αττικής με τη γραφειοκρατία υποτίθεται ότι θα τελείωνε. Οι θεράποντες γιατροί τους (συμπεριλαμβανομένης της ειδικότητας των πλαστικών χειρουργών) θα μπορούσαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής γνωματεύσεων να συνταγογραφήσουν για πρώτη φορά ακριβά αναλώσιμα υλικά, από αντηλιακές κρέμες μέχρι φύλλα σιλικόνης και ειδικά ενδύματα πίεσης. Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως, εμφανίστηκαν νέα εμπόδια.

Η πρώτη απόπειρα έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για μία εγκαυματία από το Μάτι τον Δεκέμβριο του 2019 «κόλλησε» σε τεχνικά ζητήματα. Χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η παρέμβαση του υπευθύνου πληροφορικής στον ΕΟΠΥΥ για να ρυθμιστεί το ζήτημα. Η ασθενής όμως δεν μπόρεσε έπειτα να εξυπηρετηθεί από φαρμακείο γιατί δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη νέα διαδικασία.

Σε χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, οι εθελοντές που συνδράμουν τους εγκαυματίες της Ανατολικής Αττικής έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα διευθετηθούν άμεσα οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ασφαλιστική κάλυψη των αναλώσιμων υλικών.

Τον περασμένο Ιούλιο, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της «Κ», «Η ζωή έπειτα από τη φονική πυρκαγιά» (21/7/2019), παρενέβη ο κ. Κικίλιας για να προσφέρει διέξοδο στους πληγέντες. «Συγκαλώ εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο προκύπτει ότι χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους, να μπορούν να πηγαίνουν στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και, με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα συγκεκριμένα υλικά που απαιτούνται», δήλωσε τότε ο υπουργός.

Το κενό

Ακολούθησαν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Αύγουστο του 2019 ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε ονομαστική λίστα με 27 εγκαυματίες από το Μάτι και τα υλικά που έχει ανάγκη καθένας εξ αυτών. Τον Σεπτέμβριο αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τη δημιουργία μητρώου εγκαυματιών και τον Νοέμβριο δόθηκαν σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ οδηγίες για το πώς γίνεται από τους γιατρούς η ηλεκτρονική γνωμάτευση. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, ένας εκ των εθελοντών που συνδράμουν τους εγκαυματίες, πρόσφατα διαπιστώθηκε ένα κενό, το οποίο δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας: δεν είχε εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να συσταθεί το μητρώο εγκαυματιών. Η γραφειοκρατική περιπέτεια δεν είχε τελειώσει.

Η λύση που είχε προωθηθεί προηγουμένως προέβλεπε την προπληρωμή των υλικών από τους εγκαυματίες και την αποζημίωσή τους αργότερα από τον ΕΟΠΥΥ με την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων. Ωστόσο, στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας οι εθελοντές επισήμαναν ότι οι εγκαυματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να προπληρώσουν 500 ή 800 ευρώ τον μήνα για τα υλικά και ότι το κόστος θα πρέπει να καλύπτεται άμεσα από το κράτος.

Η αποκατάσταση των εγκαυματιών συνεχίζεται για μήνες, ακόμη και χρόνια, μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πρέπει να χρησιμοποιούν εντατικά ειδικές κρέμες, ελαστικούς επιδέσμους και άλλα ακριβά υλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή