Μάχη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Μάχη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η διαφύλαξη των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αύξηση των κονδυλίων συνοχής σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι οι βασικοί στόχοι της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στα τέλη Ιανουαρίου θα συνεχιστεί σήμερα και –εάν διαφανούν προοπτικές εξεύρεσης λύσης– ίσως και το Σάββατο. Αφορά τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. για την επταετία 2021-2027 – την πρώτη περίοδο χωρίς τη συνεισφορά του Ην. Βασιλείου.   

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» – μια αναφορά στη σκληρή στάση των «φειδωλών τεσσάρων» (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία), που επιμένουν ότι το ύψος του νέου προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση προς έναν τρόπο παραγωγής πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Επιπλέον, όπως είπε, «διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους –ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ– για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνεται στην ελληνική οικονομία», αλλά και για «να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες ότι η πρόταση Μισέλ, την οποία κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, δεν ικανοποιεί την Αθήνα, παρότι είναι βελτιωμένη έναντι της προηγούμενης (φινλανδικής) πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ, 7 δισ. περισσότερα από την πρόταση της φινλανδικής προεδρίας.

Οι Φινλανδοί προέβλεπαν ανώτατο όριο 374 δισ. ευρώ για την πολιτική συνοχής (μείωση περίπου 12% σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο) – ποσό το οποίο η πρόταση Μισέλ ανέβασε στα 380 δισ., κατευθύνοντας παράλληλα μεγαλύτερα ποσά σε περιφέρειες φτωχότερων χωρών. Για την ΚΑΠ και το περιβάλλον, η πρόταση Μισέλ προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση κατά 7,5 δισ. ευρώ έναντι των Φινλανδών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ζητεί «έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος», καθώς «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα». Χαρακτήρισε «λάθος» τη μείωση των πόρων για το συγκεκριμένο ζήτημα στην πρόταση Μισέλ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρ. Επιτροπής (στα 21,9 δισ. από 32,6 δισ. ευρώ).

Η σύνοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση χθες λόγω επαφών που είχε ο κ. Μισέλ, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μακρόν τόνισε στις δικές του δηλώσεις την ανάγκη να υπάρξει «συνέπεια» από τα κράτη-μέλη που επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη αλλά αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του κοινοτικού προϋπολογισμού και τη σημασία υπεράσπισης της ΚΑΠ. Η κ. Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός του α΄ εξαμήνου ώστε να μη βρει το ζήτημα μπροστά της στη γερμανική προεδρία. Παρ’ όλα αυτά οι θέσεις του Βερολίνου –ανώτατο όριο 1% και διατήρηση του «διορθωτικού μηχανισμού» (rebate)– δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τους «φειδωλούς τέσσερις». Ο κ. Μισέλ θα συνέχιζε διμερείς επαφές ώς τις πρωινές ώρες, με σκοπό να καταθέσει σήμερα το πρωί νέα συμβιβαστική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή