Χωρίς συμφωνία οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

Χωρίς συμφωνία οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντικειμενική δυσκολία κατάληξης σε παρόμοιες απόψεις σχετικά με τα δύσκολα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντικατοπτρίζουν οι δραστηριότητες στις οποίες είναι πιθανόν να συμφωνήσουν, κατά τον τετραήμερο διάλογο στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν κάποιες κοινές δραστηριότητες «χαμηλής πτήσης» (ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου διοικητών σχηματισμών, συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις), δίχως ωστόσο να σημειωθεί τελική συμφωνία ούτε και σε αυτές. Πάντως και χθες, τέταρτη και τελευταία ημέρα συζήτησης για τα ΜΟΕ στην Αθήνα, καταγράφηκαν πέντε τουρκικές υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς και Κίναρο.

Λίγο νωρίτερα, χθες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των αποστολών των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ τηρεί «πολιτικές ίσων αποστάσεων» στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας, ωστόσο η συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχει συνολικά κέρδη για τη χώρα.

Αναφορικά με την αποστολή αντιαεροπορικής συστοιχίας «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για απόφαση με «σαφή αναφορά στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Αποστολή στο Μάλι

Ως προς την πιθανότητα πρόσθετης αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Μάλι, στην περιοχή του Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «η εθνική συμμετοχή αφορά δύο στελέχη στρατού ξηράς καθ’ όλη τη διάρκεια της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2020, στην εκπαιδευτική αποστολή με τίτλο European Union Training Mission της Ευρωπαϊκής Ενωσης».  Επί τούτω, ο υπουργός επισήμανε ότι «φυσικά και υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις να αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις, αλλά δεν έχουμε πάρει καμία θετική απόφαση επ’ αυτού, δεδομένης της μεγάλης έντασης και της επικινδυνότητας που επικρατεί στην περιοχή αυτή». Ως προς τα Στενά του Ορμούζ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι δεν θα αναπτυχθεί καμία μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή