Κ. Τασούλας: Η Μεσόγειος, οι τουρκικές προκλήσεις και η επιβεβλημένη ανάληψη πολιτικής δράσης

Κ. Τασούλας: Η Μεσόγειος, οι τουρκικές προκλήσεις και η επιβεβλημένη ανάληψη πολιτικής δράσης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσιμη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και χρειάζεται η ανάληψη πολιτικής δράσης προς αποτροπή της βίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας ανοίγοντας τις εργασίες της 14ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

«Δυστυχώς, η συνύπαρξη ανατολικού και δυτικού κόσμου στη Μεσόγειο δεν επέτρεψε πάντα να αποφευχθούν οι αντιθέσεις που χωρίζουν τους δύο πολιτισμούς. Διαιρέσεις στο όνομα ενός θρησκευτικού ή εθνικιστικού διαχωρισμού οδήγησαν σε αντιπαλότητες, με αποτέλεσμα την ανάδυση πολεμικών συγκρούσεων, εμφυλίων πολέμων, βίαιων συρράξεων και αναταραχών. Τα ξίφη και τα όπλα, όμως, ομιλούν τη γλώσσα της αιματηρής τους φρίκης» είπε εισαγωγικά ο κ. Τασούλας για να συνεχίσει: «Στη φρίκη αυτή καθήκον μας είναι να αντιπαραθέσουμε τις ιδέες μας και τις πράξεις μας, όλων ημών των κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών. Η ανάληψη πολιτικής δράσης προς αποτροπή της βίας είναι η μόνη επιβεβλημένη απάντηση».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας υπογράμμισε αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: «Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διαχείριση των μαζικών μεταναστευτικών ροών, η κλιματική αλλαγή, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα μεγάλα οικουμενικά ζητήματα της εποχής μας. Το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ε.Ε. και για τη χώρα μου, η οποία σηκώνει μεγάλο βάρος, δυσανάλογα μεγάλο βάρος, των προσφυγικών ροών. Το μεταναστευτικό απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση, εστιάζοντας στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν, στην αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτιών του, στην εξασφάλιση επαρκούς προστασίας για όσους έχουν ανάγκη. της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, για την καταπολέμηση αυτής της φρικτής της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή συνιστά ζωτική πρόκληση, υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε άμεσα, εάν δεν προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, θα στερηθούμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο πλάθουμε το μύθο της ζωής μας, θεωρώντας το δεδομένο και απρόσβλητο. H Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες κλιματικά περιοχές. H πρόσφατη προειδοποίηση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, δείχνει το μέγεθος των προκλήσεων τόσο για τη διαχείριση των πληθυσμιακών μετακινήσεων όσο και για την κατεπείγουσα ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή».

Τέλος, με ευθεία αναφορά και στη στάση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν βάσιμη ανησυχία. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της. 

Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών. Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Παραδείγματος χάριν, τα memoranda τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. Είναι ανεφάρμοστα και ανυπόστατα, ενώ απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή