Μάχη χαρακωμάτων στην Ε.Ε.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίστηκε χθες, δεύτερη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προσπάθεια του Σαρλ Μισέλ να τετραγωνίσει τον κύκλο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε. Με συνεχείς επαφές –διμερείς, αλλά και με ομάδες χωρών– από το πρωί χθες στον ενδέκατο όροφο του Justus Lipsius, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναζητούσε πεδία συμβιβασμού που θα επέτρεπαν στη διαπραγμάτευση να φτάσει προς μια λύση.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών στρατοπέδων παρέμεναν ώς χθες το απόγευμα μεγάλες. Οι τέσσερις σκληροί του Βορρά (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία) επέμεναν σε περιορισμό του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού της νέας επταετίας στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ευρωπαϊκής οικονομίας και να διατηρηθούν οι «διορθωτικοί μηχανισμοί» (rebates) που λαμβάνουν για να μειωθεί η καθαρή συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι «Φίλοι της Συνοχής», η δεκαεπταμελής ομάδα στην οποία ανήκει και η Ελλάδα (και που μετονομάστηκε χθες με πρόταση Μητσοτάκη σε «Φίλοι της Φιλόδοξης Ευρώπης»), έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής, σε πραγματικούς όρους, στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 2014-20.

Στις 2.30 το απόγευμα έλαβε χώρα συνάντηση –την οποία η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε πολύ σημαντική–  στα γραφεία της ισπανικής μόνιμης αντιπροσωπείας μεταξύ του οικοδεσπότη Πέδρο Σάντσεθ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, του Ιταλού Τζουζέπε Κόντε, των πρωθυπουργών του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, της Αγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Νωρίτερα ο κ. Μισέλ είχε συναντηθεί με την ομάδα των «Φίλων της Συνοχής», αλλά και με τους τέσσερις σκληρούς του Βορρά συν τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αργότερα το απόγευμα, κυκλοφόρησε τεχνικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο το συνολικό ύψος των δεσμεύσεων κυμαινόταν στο 1,069% του ΑΕΕ (μια εντελώς οριακή μείωση σε σχέση με το 1,074% που ήταν η πρόταση Μισέλ). Το νέο νούμερο προκύπτει κυρίως από μικρές περικοπές προγραμμάτων των τομέων του μέλλοντος (πρόγραμμα Horizon, Διάστημα κ.ά.), ενώ αυξάνει κατά 2 δισ. ευρώ τις άμεσες ενισχύσεις για τους αγρότες. Επιπλέον, θωρακίζει καλύτερα τα rebates των «φειδωλών τεσσάρων» και της Γερμανίας.

Το τεχνικό έγγραφο της Κομισιόν, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε υιοθετηθεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου ως νέα συμβιβαστική πρόταση. Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι η απόφαση του Μισέλ θα κρινόταν από το αν το έγγραφο της Κομισιόν θα συγκέντρωνε επαρκή στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών.

Επικρίσεις

Στην τοποθέτησή του στη διμερή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (τον είδε ξανά χθες), ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις της κρίσης. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης επικριτική αναφορά στις περικοπές στον τομέα διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης προς την οικονομία μηδενικών εκπομπών, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα», υπενθυμίζοντας το σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή