Τη Δευτέρα καταθέτει στην Προανακριτική ο «Μάξιμος Σαράφης»

Τη Δευτέρα καταθέτει στην Προανακριτική ο «Μάξιμος Σαράφης»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την εισαγγελική απάντηση στο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής προς τον Αρειο Πάγο, εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προκειμένου να καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στο πλαίσιο του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η κατάθεσή του προσδιορίστηκε από την προανακριτική επιτροπή για τη Δευτέρα το απόγευμα. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τους αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας και ανέφερε ότι είναι διαθέσιμος να καταθέσει, ζητώντας όμως η διαδικασία να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία του. Ο μάρτυρας με κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» αντίθετα, έως αργά χθες το απόγευμα δεν έχει επιδιώξει επαφή με τις Αρχές.

Πριν από την εμφάνιση του «Σαράφη» και μετά την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Προανακριτικής Αθ. Πλεύρης είχε δηλώσει ότι «μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε». Βουλευτές της πλειοψηφίας σημείωναν, επίσης, ότι «το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες». Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη σημείωσε: «Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό». Εντονη ήταν και η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του Αρείου Πάγου», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν ζητήσει από νωρίς χθες με επιστολή προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής και τον εισαγγελέα Διαφθοράς διευκρινίσεις για μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Για παράδειγμα, ζητούσαν οδηγίες για το πώς να ενεργήσουν σε περίπτωση που τους εντοπίσουν στο σπίτι τους, να ενημερωθούν για πόσο διάστημα μπορούν να παραμείνουν υπό καθεστώς κράτησης, καθώς και τι θα συμβεί εάν αρνηθούν την προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή