Νοτίως της Κρήτης θα κινηθεί το «Σαρλ ντε Γκωλ»

Νοτίως της Κρήτης θα κινηθεί το «Σαρλ ντε Γκωλ»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της Γαλλίας στην παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο υποδηλώνει η πρόσδεση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στο λιμάνι της Λεμεσού. Ο κατάπλους του γαλλικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου ήταν προγραμματισμένος, σε αντίθεση με την παρουσία σχεδόν ενός μήνα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), κίνηση που αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, η οποία επιμένει στις γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Στην ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχει ενταχθεί και η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ενώ τα μαχητικά Ραφάλ του «Σαρλ ντε Γκωλ» έχουν πραγματοποιήσει τον προηγούμενο μήνα συνεκπαιδεύσεις και με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Η φρεγάτα «Ψαρά» έχει, επίσης, καταπλεύσει από χθες νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού. Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα μεταξύ 27 και 28 Φεβρουαρίου, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πλεύσει στα νότια της Κρήτης όπου, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις με τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία, καθώς εκτιμάται ότι η τουρκική νευρικότητα των τελευταίων ημερών οφείλεται σημαντικά στο μέτωπο της Συρίας, το οποίο δεν εξελίσσεται ιδανικά για την Αγκυρα. Πάντως, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από την Κοπεγχάγη όπου βρέθηκε με σκοπό τη συνάντηση με τον Δανό ομόλογό του Γέπε Κόφοντ, επισήμανε ότι «η Τουρκία διεξάγει την εξωτερική πολιτική της με όρους της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ακολουθεί «μια επιθετική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια της Ε.Ε., υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η μετανάστευση και η τρομοκρατία».

Εντονότατη ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. «Καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές πως το ψευτομνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Αρα, κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί για την Ελλάδα να αποτελέσει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Τα ανωτέρω συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, και ότι θα ασκούμε, ελευθέρως και δίχως εκπτώσεις, το αναφαίρετο δικαίωμά μας να θωρακίζουμε αμυντικά τα νησιά μας, έναντι της προκλητικής τουρκικής απειλής, και ότι θα εγγυώμεθα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας δεν θα παρεκκλίνει του σχεδιασμού, κάτι που σημαίνει ότι τον Απρίλιο θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ΕΝΙ/Total στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε (Euronews) ότι «οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι, παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή