Μονιμοποιείται η θέση του ξένου αρχιδιαιτητή

Μονιμοποιείται η θέση του ξένου αρχιδιαιτητή

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κωδικός «υλοποίηση αποφάσεων» τίθεται σε εφαρμογή στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αιχμές, την επόμενη εβδομάδα, το μεταναστευτικό, αλλά και την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να δρομολογήσει άμεσα την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξαντλητικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς βουλευτές από το φθινόπωρο και μετά, και πλέον είναι η ώρα των έργων. Εξάλλου, από την «άλλη πλευρά» δεν παρουσιάστηκαν ποτέ αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα μπορούσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, προβληματισμός υπάρχει ειδικά για τη στάση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος εκτιμάται πως μπορούσε να έχει περισσότερο εποικοδομητική στάση και είτε να παρουσιάσει άλλες επαρκείς λύσεις ή να συμβάλει ώστε να γίνουν αποδεκτοί σε τοπικό επίπεδο οι χώροι που πρότεινε η κυβέρνηση για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων.

Η επιλογή της κυβέρνησης να περάσει από τον διάλογο στις πράξεις σχετίζεται και με την αναγκαιότητα τα κλειστά κέντρα να είναι έτοιμα το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα. Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ροών, παρότι δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή των καιρικών συνθηκών σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, στο μέτωπο του ποδοσφαίρου, την Τρίτη θα υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου το μνημόνιο για την επανεκκίνηση του αθλήματος, από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ, με τους οποίους είχε τον τελευταίο μήνα συστηματικές επαφές ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι απαιτούμενες από το κράτος πρωτοβουλίες θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή νόμου πριν από το καλοκαίρι, ενώ UEFA και FIFA θα ασκήσουν την επιρροή τους στην ΕΠΟ ώστε να ενσωματώσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο καταστατικό της.

Σημειώνεται ότι για την αλλαγή του καταστατικού της ΕΠΟ απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών της. Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στο νέο Δ.Σ. της ΕΠΟ, εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μελών του, να μετέχουν πρόσωπα κύρους και κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο θα αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, για το σύνολο των οποίων θα υπάρχει δέσμευση από τις διεθνείς οργανώσεις για παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο προς την πολιτεία όσο και προς την ΕΠΟ. Αυτά θα αφορούν: Πρώτον, την οργάνωση του ποδοσφαίρου και τα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Δεύτερον, την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων και του στοιχήματος. Τρίτον, την πάταξη της βίας. Και, τέταρτον, τη διαιτησία. Σε σχέση με το τελευταίο, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η διατήρηση του θεσμού του ξένου αρχιδιαιτητή.

Η Προανακριτική

Η δρομολόγηση των ανωτέρω κυβερνητικών πρωτοβουλιών συμπίπτει με μια περίοδο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την προανακριτική επιτροπή για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Η Κουμουνδούρου επέλεξε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους για τους προστατευόμενους μάρτυρες, κίνηση που από πολλές πλευρές ερμηνεύτηκε ως αντιπερισπασμός μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», αλλά και ως προσπάθεια συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «δοκιμασία» της Κεντρικής Επιτροπής της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ μετά την «εμφάνιση» του «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Παρασκευής, ο ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες αναμένεται να καταθέσει αύριο στην προανακριτική επιτροπή, θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξει με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, μετά και τις εις βάρος του καταθέσεις από τέσσερις ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Πάντως, η σχετική συζήτηση στη Βουλή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα. Επίσης, παρά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει στο «κάδρο» της Προανακριτικής και τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή