Υποβολείο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις αλήθειες διακρίνονται καθαρά για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη l -η οποία Κύριος οίδε γιατί έσπευσε να αυτοαξιολογηθεί δημοσίως για το επτάμηνό της στην εξουσία.

l Πρώτη αλήθεια, ότι της την έχουμε πέσει οι πάντες, l εχθροί, ουδέτεροι και φίλοι, l ζητώντας, αξιώνοντας ή απαιτώντας να κάνει, εδώ και τώρα, και τούτο, κι εκείνο και το τρίτο ή το νιοστό που περιμένουμε χρόνια να γίνουν l -τα πέντε συριζανελικά ή τα δέκα της Κρίσης, τα 40 της μεταπολίτευσης ή τα 200 από το ’21. l Δίκιο έχει αυτή η δίψα μας, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και το δίκιο διολισθαίνει ενίοτε σε άδικες απαιτήσεις και κρίσεις.

l Δεύτερη αλήθεια, ότι ελάχιστοι (ευτυχώς) οι δημόσιοι λιβανιστές της κυβέρνησης l -και (ευτυχέστατα) όχι πια στην ΕΡΤ-, l όμως όλο και ξεμουτσουνίζουν από την απέναντι όχθη «αυστηροί κριτές» για να απλώσουν πάνω στην επτάμηνη κυβερνητική δραστηριότητα ένα παχύ και ψηλό μαύρο Χ. l Το «αυστηρό» κουβαδάκι τους με τη μαύρη μπογιά και το φαρδύ πινέλο είχε πιάσει κρούστα από την αχρησία κατά την πενταετία συριζανέλ. l Νέες προμήθειες έχουν προφανώς παραληφθεί.

l Τρίτη αλήθεια: ορθώς η πλειονότης των πολιτών κρίνει θετικά τα περισσότερα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, l αλλά βαθιά μεταρρυθμιστική πνοή δεν έχει ακόμη δροσίσει το αργασμένο από την Κρίση και τους συριζαίους πετσί μας. l Τουλάχιστον όχι στην Εκπαίδευση, όπως ήδη σημειώσαμε την περασμένη Κυριακή, l ούτε στο Ασφαλιστικό, όπου ο υπεσχημένος «τρίτος πυλώνας» της ιδιωτικής ασφάλισης μένει εκτός νυμφώνος, όπως επισήμανε στην «Κ» ο Κώστας Καλλίτσης ήδη στις 9/2, l ούτε στις Αποκρατικοποιήσεις, όπου το κόστος συντήρησης των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων φτάνει στα 2,5 δισ. κάθε χρόνο (άρθρα Μιρ. Ξαφά 24/11/19 και Αν. Δρυμιώτη 19/1/20), l ούτε στην Υγεία, όπου όσα πράττει ή εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν προσεγγίζουν καν όσα προτείνει λ.χ. η πρόσφατη μελέτη της «ΔιαΝΕΟσις» για μια γενναία μεταρρύθμιση στο υγειονομικό σύστημα l -και παρομοίως σε πολλούς τομείς όπου χρειάζεται βαθιά νέα πνοή. l Δεν γίνονται αμέσως όλα, δεν γίνονται, εντάξει· l αλλά ούτε να προσδοκώνται πια μερικά τουλάχιστον; l Το ερώτημα, η απορία, το διαπιστούμενο κενό, χρήζει απαντήσεως. l Τώρα. Να δοθεί μια απάντηση ειλικρινής. l Εστω και δυσάρεστη. l Οχι πια συριζέικες φτήνιες. l

«Εχουν κανένα σχέδιο έτοιμο η Κεραμέως κι η Ζαχαράκη για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πώς, πού και πότε θα γίνεται;» αναρωτιόμουν την περασμένη Κυριακή. l Την ίδια μέρα, σε άλλες σελίδες της «Κ» ο Απόστολος Λακασάς αποκάλυπτε το σχέδιο του υπουργείου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, l σημειώνοντας και το εξής: «Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των σχολικών μονάδων και εξ αποστάσεως». l Ααα! Τέτοιου είδους «επιμόρφωση». l «Εξ αποστάσεως». l Οχι, εγώ που περίμενα ότι η κυβέρνηση θα επανέφερε κάποιο δοκιμασμένο, αποτελεσματικό θεσμό επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σαν το πάλαι ποτέ Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. l Που όσους μετεκπαίδευε τους έβγαζε αστέρια. l Και που η κατάργησή του συμπίπτει με την αρχή της κατηφόρας στα σχολεία μας. l Τότε που άρχιζε η «πρόοδος» να θερίζει. l Διακηρύσσοντας ότι σπέρνει. l «Οι παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα δεν είναι τρομοκρατία» l αρθρογραφούν σε σοβαρές εφημερίδες μερικοί γενναίοι της γραφίδας. l Θα ’θελα να δω πώς θα έκρυβαν τα βρεγμένα μπατζάκια τους, αν γυρνώντας σπίτι έβλεπαν στον τοίχο τους κανένα «Ψόφα φασίστα» γραμμένο από «παρεμβασίες». l Και κυρίως πώς θα αντιμετώπιζαν τα γεμάτα ανησυχία μάτια των παιδιών τους. l

Τέτοια σου φτιάνει το καλάμι όταν, γράφοντας, το καβαλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή