ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποβολείο

ypovoleio-2365084

Τρεις αλήθειες διακρίνονται καθαρά για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη l -η οποία Κύριος οίδε γιατί έσπευσε να αυτοαξιολογηθεί δημοσίως για το επτάμηνό της στην εξουσία.

l Πρώτη αλήθεια, ότι της την έχουμε πέσει οι πάντες, l εχθροί, ουδέτεροι και φίλοι, l ζητώντας, αξιώνοντας ή απαιτώντας να κάνει, εδώ και τώρα, και τούτο, κι εκείνο και το τρίτο ή το νιοστό που περιμένουμε χρόνια να γίνουν l -τα πέντε συριζανελικά ή τα δέκα της Κρίσης, τα 40 της μεταπολίτευσης ή τα 200 από το ’21. l Δίκιο έχει αυτή η δίψα μας, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και το δίκιο διολισθαίνει ενίοτε σε άδικες απαιτήσεις και κρίσεις.

l Δεύτερη αλήθεια, ότι ελάχιστοι (ευτυχώς) οι δημόσιοι λιβανιστές της κυβέρνησης l -και (ευτυχέστατα) όχι πια στην ΕΡΤ-, l όμως όλο και ξεμουτσουνίζουν από την απέναντι όχθη «αυστηροί κριτές» για να απλώσουν πάνω στην επτάμηνη κυβερνητική δραστηριότητα ένα παχύ και ψηλό μαύρο Χ. l Το «αυστηρό» κουβαδάκι τους με τη μαύρη μπογιά και το φαρδύ πινέλο είχε πιάσει κρούστα από την αχρησία κατά την πενταετία συριζανέλ. l Νέες προμήθειες έχουν προφανώς παραληφθεί.

l Τρίτη αλήθεια: ορθώς η πλειονότης των πολιτών κρίνει θετικά τα περισσότερα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, l αλλά βαθιά μεταρρυθμιστική πνοή δεν έχει ακόμη δροσίσει το αργασμένο από την Κρίση και τους συριζαίους πετσί μας. l Τουλάχιστον όχι στην Εκπαίδευση, όπως ήδη σημειώσαμε την περασμένη Κυριακή, l ούτε στο Ασφαλιστικό, όπου ο υπεσχημένος «τρίτος πυλώνας» της ιδιωτικής ασφάλισης μένει εκτός νυμφώνος, όπως επισήμανε στην «Κ» ο Κώστας Καλλίτσης ήδη στις 9/2, l ούτε στις Αποκρατικοποιήσεις, όπου το κόστος συντήρησης των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων φτάνει στα 2,5 δισ. κάθε χρόνο (άρθρα Μιρ. Ξαφά 24/11/19 και Αν. Δρυμιώτη 19/1/20), l ούτε στην Υγεία, όπου όσα πράττει ή εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν προσεγγίζουν καν όσα προτείνει λ.χ. η πρόσφατη μελέτη της «ΔιαΝΕΟσις» για μια γενναία μεταρρύθμιση στο υγειονομικό σύστημα l -και παρομοίως σε πολλούς τομείς όπου χρειάζεται βαθιά νέα πνοή. l Δεν γίνονται αμέσως όλα, δεν γίνονται, εντάξει· l αλλά ούτε να προσδοκώνται πια μερικά τουλάχιστον; l Το ερώτημα, η απορία, το διαπιστούμενο κενό, χρήζει απαντήσεως. l Τώρα. Να δοθεί μια απάντηση ειλικρινής. l Εστω και δυσάρεστη. l Οχι πια συριζέικες φτήνιες. l

«Εχουν κανένα σχέδιο έτοιμο η Κεραμέως κι η Ζαχαράκη για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πώς, πού και πότε θα γίνεται;» αναρωτιόμουν την περασμένη Κυριακή. l Την ίδια μέρα, σε άλλες σελίδες της «Κ» ο Απόστολος Λακασάς αποκάλυπτε το σχέδιο του υπουργείου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, l σημειώνοντας και το εξής: «Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των σχολικών μονάδων και εξ αποστάσεως». l Ααα! Τέτοιου είδους «επιμόρφωση». l «Εξ αποστάσεως». l Οχι, εγώ που περίμενα ότι η κυβέρνηση θα επανέφερε κάποιο δοκιμασμένο, αποτελεσματικό θεσμό επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σαν το πάλαι ποτέ Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. l Που όσους μετεκπαίδευε τους έβγαζε αστέρια. l Και που η κατάργησή του συμπίπτει με την αρχή της κατηφόρας στα σχολεία μας. l Τότε που άρχιζε η «πρόοδος» να θερίζει. l Διακηρύσσοντας ότι σπέρνει. l «Οι παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα δεν είναι τρομοκρατία» l αρθρογραφούν σε σοβαρές εφημερίδες μερικοί γενναίοι της γραφίδας. l Θα ’θελα να δω πώς θα έκρυβαν τα βρεγμένα μπατζάκια τους, αν γυρνώντας σπίτι έβλεπαν στον τοίχο τους κανένα «Ψόφα φασίστα» γραμμένο από «παρεμβασίες». l Και κυρίως πώς θα αντιμετώπιζαν τα γεμάτα ανησυχία μάτια των παιδιών τους. l

Τέτοια σου φτιάνει το καλάμι όταν, γράφοντας, το καβαλάς.