Δέσμευση στήριξης από τη Γαλλία

Δέσμευση στήριξης από τη Γαλλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντίληψη σε ό,τι αφορά την τουρκική κινητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αλληλοκατανόηση για τις θέσεις που έχουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εξοπλισμών, κυρίως φρεγατών, επικράτησε στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συναντήθηκε με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Η παρουσία μου στην Αθήνα αποδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδος, για τον σεβασμό της κυριαρχίας της (όπως και για την κυριαρχία της Κύπρου) στον δικό τους θαλάσσιο χώρο. Πρόκειται για θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου πάνω στο οποίο, η Γαλλία, το γνωρίζετε, είναι ανένδοτη», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Η κ. Παρλί τόνισε, ακόμα, ότι «η Γαλλία συνειδητοποιεί ιδιαίτερα τα θέματα θαλάσσιου δικαίου και ασφάλειας που διακυβεύονται εδώ και πολλούς μήνες στην Ανατ. Μεσόγειο. Οπως το δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τόσο στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ε.Ε., οι πρωτοβουλίες ορισμένων θέτουν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία και η Ε.Ε. καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, καταδικάσαμε ξεκάθαρα, χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Η κ. Παρλί αναφέρθηκε στην ένταξη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», ενώ επισήμανε ότι τον Μάιο γαλλικά Ραφάλ θα λάβουν μέρος στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2020». Εμμέσως πλην σαφώς, η κ. Παρλί επιβεβαίωσε και το αίτημά της για συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη γαλλική επιχείρηση στο Μάλι. Η κ. Παρλί έκανε, ακόμη, λόγο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την υποστήριξη των Μιράζ-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου ελικοπτέρων NH-90, ενώ εξέφρασε την ελπίδα της ότι «οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών “Belh@rra”».

Επιπλέον, η κ. Παρλί αναφέρθηκε στην παρουσία του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αεροναυτική ομάδα μπορεί στο μέλλον να εμπλουτισθεί και με τις ναυτικές μονάδες άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Παραβιάσεις

Χθες, ημέρα επίσκεψης της κ. Παρλί στην Αθήνα, καταγράφηκε μπαράζ 72 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Τρεις από αυτές κατέληξαν σε εμπλοκή, ενώ μία ήταν η υπερπτήση στο Αγαθονήσι από τουρκικά F-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή