Παγκόσμιος «πυρετός» για κορωνοϊό

Παγκόσμιος «πυρετός» για κορωνοϊό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός COVID-19 «βρίσκεται προ των πυλών» όλο και περισσότερων χωρών, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τη στιγμή που το Κέντρο Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και να είναι πανέτοιμοι για ενδεχόμενη σημαντική διατάραξη της καθημερινότητάς τους. «Δεν υπάρχει πλέον ερώτημα αν θα συμβεί αυτό, αλλά πότε» τόνισε η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Εμβολιασμών και Αναπνευστικών Παθήσεων δρ Νάνσι Μεσονιέ, τονίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο σοβαρή θα είναι η κατάσταση. Την ίδια στιγμή η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη με 322 κρούσματα και 11 νεκρούς, ενώ τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 εντοπίστηκαν χθες σε Ελβετία, Κροατία και Αυστρία και στην ηπειρωτική Ισπανία. Στο ισπανικό νησί της Τενερίφης έχει τεθεί σε καραντίνα ξενοδοχείο με περίπου χίλιους επισκέπτες. Aργά το βράδυ, η Αλγερία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα.

Καθώς εμφανίζονται σταθερά όλο και λιγότερα νέα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19 στην Κίνα, η επέκταση της επιδημίας στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται πως επιταχύνεται ενισχύοντας την ανησυχία περί εκδήλωσης πανδημίας. Στη Νότια Κορέα είχαν καταγραφεί μέχρι χθες 977 κρούσματα (εκ των οποίων τα 63 νέα) του ιού και 11 θάνατοι, τα περισσότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιρουμένης φυσικά της Κίνας. Στην Ιταλία οι Αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του COVID-19 περιορίζοντας τη μετακίνηση μεταξύ πόλεων και χωριών, κυρίως στον Βορρά της χώρας. Νέα εστία επιδημίας είναι το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί 95 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, και 15 θάνατοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία περί εξάπλωσης της επιδημίας στη Μέση Ανατολή. Παγκοσμίως, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα, εκ των οποίων οι 77.658 στην Κίνα, όπου έχει καταγραφεί (μέχρι και τη Δευτέρα) και η συντριπτική πλειονότητα (2.663) των θανάτων από την ασθένεια.

Στην Ιταλία, η ανησυχία αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανέρχονται πλέον σε 322. Νέα κρούσματα καταγράφηκαν και σε περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου οι Αρχές καλούν τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου φαίνεται πως βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, να αναφέρουν την άφιξή τους στις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, χθες καταγράφηκαν άδεια ράφια σε πολλά σούπερ μάρκετ και στην περιοχή της Ρώμης, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μεγάλη ποσότητα τροφίμων μακράς διαρκείας, ενώ τα προϊόντα απολύμανσης έχουν εξαντληθεί σε πολλές περιοχές. Πάντως, ο ΠΟΥ εκτίμησε χθες πως οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες ότι η εξάπλωση της επιδημίας θα περιοριστεί τις επόμενες ημέρες χάρη στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Οι βρετανικές αρχές συνέστησαν χθες να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη βόρεια Ιταλία. Στην Τενερίφη, οι περίπου χίλιοι επισκέπτες ενός ξενοδοχείου έχουν τεθεί σε καραντίνα, αφότου ένας Ιταλός ταξιδιώτης διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό. Παράλληλα, εντοπίστηκε στη Βαρκελώνη το πρώτο κρούσμα στην ηπειρωτική Ισπανία. Τέλος, στις ΗΠΑ ξεκίνησε χθες η πρώτη κλινική δοκιμή του αντιιικού σκευάσματος, remdesivir, σε ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή