Προανακριτική: Βαριές καταγγελίες από Μιωνή

Προανακριτική: Βαριές καταγγελίες από Μιωνή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου φέρεται να προέβη χθες ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης και εν μέσω διαρκών εντάσεων. Ειδικότερα, ο χθεσινός μάρτυρας έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για συνάντησή του στο Mέγαρο Μαξίμου, τον Μάρτιο του 2016, με τους τότε υπουργούς Ν. Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο. Αφορμή για τη συνάντηση εκείνη ήταν, όπως ειπώθηκε, δικαστική διαμάχη του επιχειρηματία με τον εκδότη Ι. Φιλιππάκη, όπου ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να κάνει λόγο για την ανάγκη, εκτός των άλλων, να καταβάλει ο κ. Μιωνής χρηματικό ποσό ως μέρος συμφωνίας για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο. Υπενθυμίζεται ότι η προαναφερθείσα διαμάχη είχε ως αιτία δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον επιχειρηματία με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, ο μάρτυρας αφενός φέρεται να παρουσίασε έγγραφο με αναλυτικούς τους όρους του σχεδιαζόμενου –τότε– συμβιβασμού και αφετέρου σημείωσε ότι για όσα κατέθεσε είχε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, αν του ζητηθούν από τη Δικαιοσύνη, προτίθεται να καταθέσει. Η τελευταία αυτή επισήμανση φαίνεται πως έγινε με αφορμή ερωτήσεις αναφορικά με το εάν διαθέτει και ηχητικό ντοκουμέντο από εκείνη τη συνάντηση. Η σχετική ερώτηση φαίνεται πως έγινε με αφορμή πληροφορίες των περασμένων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε ηχογραφήσει όσα ελέχθησαν στην επίμαχη συνάντηση.

Ο κ. Μιωνής φέρεται να σχολίασε ότι είχε μείνει έκπληκτος από την απαίτηση Παπαγγελόπουλου, ενώ αργότερα σημειώθηκε –σύμφωνα με άλλες πληροφορίες– ότι το ποσό που του δηλώθηκε πως θα έπρεπε να δώσει ανερχόταν σε 350.000 ευρώ. Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο κ. Μιωνής έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή εμπλέκονταν και άλλα πρόσωπα. Οι ίδιες πληροφορίες τον φέρουν να κάνει λόγο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Παπαδάκου. Σκοπός της δράσης αυτής της οργάνωσης, όπως φέρεται να τη χαρακτήρισε, ήταν –κατά τον αποδιδόμενο σε εκείνον ισχυρισμό– ο πλουτισμός, αλλά και το πολιτικό όφελος. Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον κ. Μιωνή να σημειώνει πως ο τότε πρωθυπουργός και ο κ. Ν. Παππάς είχαν πέσει σε παγίδα από τον ανεξέλεγκτο Παπαγγελόπουλο.

Σε άλλη στιγμή της κατάθεσής του χθες και μετά σειρά ερωτήσεων, ο κ. Μιωνής φέρεται να είπε πως είχε επιχειρηθεί συμβιβασμός του με τον εκδότη και άλλη φορά, επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, με τις όποιες συναντήσεις, ωστόσο, να μην έχουν γίνει εντός Μαξίμου, όπως επισήμανε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Οπως ήταν φυσικό, τα λεχθέντα από τον μάρτυρα προκάλεσαν αναστάτωση, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν «γελοίες» τις καταγγελίες. «Ανθρακες ο θησαυρός. Η διαφημισμένη βόμβα ήταν στράκα στρούκα δεύτερης διαλογής», σημείωναν χαρακτηριστικά και συμπλήρωναν ότι «τα περιστατικά που έχουν περιγραφεί είναι από γελοία έως πολύ γελοία». Οι ίδιες πηγές, πάντως, όσον αφορά ειδικότερα την περιγραφείσα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι αυτή έγινε «κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι δήθεν μίζες δεν ήταν τελικά μίζες, αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δύο ιδιωτών».

Παράλληλα με όσα κατέθετε στην Προανακριτική, ο κ. Μιωνής υπέβαλε και μήνυση για σειρά σοβαρών αδικημάτων κατά του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Αθηνών. Ο επιχειρηματίας καταγγέλλει τον τέως αναπληρωτή υπουργό για απόπειρα εκβίασης, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σύσταση συμμορίας, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και λοιπά. Η μήνυση στρέφεται και κατά ενός εκδότη ημερήσιας εφημερίδας και δύο δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή