Απόσυρση ΜΑΤ με στόχο την αποκλιμάκωση

Απόσυρση ΜΑΤ με στόχο την αποκλιμάκωση

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από Λέσβο και Χίο αποφάσισε η κυβέρνηση μετά και τα πολύ σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα δύο νησιά. Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας χθες στην «Κ», απέδωσε την απόφαση για αποχώρηση των ΜΑΤ στην ολοκλήρωση της 1ης φάσης των έργων χωροθέτησης των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών. Το ίδιο επανέλαβε εξάλλου σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Νωρίτερα, πάντως, είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί. Δύο μάλιστα από τους περισσότερους από 50 τραυματίες αστυνομικούς διαπιστώθηκε ότι είχαν χτυπηθεί στα πόδια από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας. Το αποκορύφωμα των επιθέσεων που δέχθηκαν σημειώθηκε χθες το πρωί, όταν εξαγριωμένοι κάτοικοι της Χίου εισέβαλαν στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου είχαν καταλύσει οι αστυνομικοί. Εκεί, τους ξυλοκόπησαν άγρια και πέταξαν στον δρόμο τα σακίδια με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Παρόμοιο περιστατικό επαναλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα και στη Μυτιλήνη. Κάτοικοι του νησιού μπήκαν σε ξενοδοχείο που είχε μισθώσει η ΕΛ.ΑΣ., μετέφεραν στον δρόμο τις αποσκευές και τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών και τα πυρπόλησαν. Μεγαλύτερης έντασης επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα της Λέσβου, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., τραυματίστηκαν 43 αστυνομικοί. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα, λόγω των συνεχιζόμενων επεισοδίων, ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στα επεισόδια τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 10 πολίτες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.

Απόσυρση ΜΑΤ με στόχο την αποκλιμάκωση-1

Τις απογευματινές ώρες χθες και ενώ οι αστυνομικοί είχαν πάρει εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή του εργοταξίου, δέχθηκαν νέα επίθεση και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε στρατόπεδο του νησιού, στην Παγανή. Μέχρι αργά χθες παρέμεναν αποκλεισμένοι εντός της στρατιωτικής εγκατάστασης που τελούσε υπό πολιορκία από 1.500 εξαγριωμένους κατοίκους του νησιού. Στη Χίο αντίστοιχα, σε εννέα ανήλθαν οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της εφόδου των κατοίκων στα ξενοδοχεία όπου είχαν καταλύσει οι άνδρες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ.

Απειλές

Ενταση επικράτησε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών πήγαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη και ζήτησαν επιτακτικά την άμεση επιστροφή των 500 ενστόλων που είχαν μεταβεί εκτάκτως σε Χίο και Λέσβο. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησαν ότι και οι 500 ένστολοι θα έβγαιναν –κατόπιν δικής τους παρέμβασης– ελεύθεροι υπηρεσίας.

Χθες, σε όλη τη Λέσβο πραγματοποιήθηκε γενική απεργία, με τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο, ενώ χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Σαπφούς με το σύνθημα «Δεν είμαστε γκασμάδες, δεν είμαστε φασίστες, τα ΜΑΤ χτυπάνε Ελληνες ακρίτες». Την απόφαση για αποκλιμάκωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος: «Εχουμε αναδίπλωση των δυνάμεων καταστολής σε όλα τα μέτωπα. Ελπίζω να επικρατήσει η σύνεση και η λογική», τόνισε. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν προξενεί εντύπωση η κυβερνητική απόφαση για αποχώρηση των δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφρασαν αποφασιστικότητα προκειμένου να ταυτοποιηθούν όσοι συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Απόσυρση ΜΑΤ με στόχο την αποκλιμάκωση-2

«Στηρίξτε την αποσυμφόρηση των νησιών»

Τους 31 αιρετούς που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Ελλάδος κάλεσε, χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης να προσφέρουν θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στους δήμους τους προκειμένου να δώσουν «ένα πολύ θετικό μήνυμα εθνικής αλληλεγγύης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη ρητορική που επενδύει στο μίσος και δημιουργεί σύγχυση στις νησιωτικές περιοχές».

Ο υπουργός μίλησε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, «κατανέμοντας τον προσφυγικό πληθυσμό έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού κάθε περιοχής» και κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις. Ανέφερε πως ο στόχος είναι να δημιουργηθούν μικρές δομές φιλοξενίας και όχι να επεκταθεί το πρόγραμμα των διαμερισμάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι δομές αυτές θα λειτουργούν με εσωτερικό κανονισμό φιλοξενίας.  

«Δεν σκοπεύουμε να διαρρήξουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού κεντρικής κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατέληξε. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση και συνεργασία, καθώς πολύ συχνά δεν έχουν καν δυνατότητα πρόσβασης στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στην περιοχή τους, όπως τόνισαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή