«Δρομολόγια» προς τον Εβρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν για την Ευρώπη. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε χθες αυξημένα μέτρα επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ενώ από τα ξημερώματα το πρόγραμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ακυρώθηκε προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει στενά την κατάσταση στα σύνορα. Όλοι οι αρχηγοί ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του κ. Φλώρου για να συντονιστούν και εν συνεχεία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος με τη σειρά του προώθησε τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί είχαν φθάσει πληροφορίες για 500 συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην συνοριακή διάβαση της Νέας Βύσσας στον Έβρο, την αποκαλούμενη «Πράσινη Πόρτα». Παράλληλα έφθαναν πληροφορίες για τη προώθηση μισθωμένων λεωφορείων στον Έβρο από την Τουρκική πλευρά. Επιπλέον, έχει τεθεί σε επιφυλακή όλο το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης στο Αιγαίο, καθώς από χθες το βράδυ αναμενόταν βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο ανατολικό κομμάτι του Αρχιπελάγους και, ως εκ τούτου, φόβος για την προώθηση λέμβων με πρόσφυγες και μετανάστες. Ως αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε άμεσος δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας με την Άγκυρα και από συγκεκριμένες πηγές τονιζόταν ότι οι όποιες επαφές θα γίνουν σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα υπάρχει σχετικά σαφής εικόνα της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία σε πολλαπλά επίπεδα. Η πτώση των διαθέσιμων συναλλάγματος, οδήγησε αργά το βράδυ της Πέμπτης την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να «κλείσει» το swift των λογαριασμών που επιτρέπει μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή προδίδει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή