Σε γενική επιφυλακή τέθηκαν από χθες ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό

Σε γενική επιφυλακή τέθηκαν από χθες ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα το Λιμενικό Σώμα και η Αστυνομία για το ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την γείτονα. Το ένα από τα συνολικά τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που από την αρχή της κρίσης έχουν καταφύγει στην Τουρκία υπολογίζεται ότι βρίσκεται στα παράλια της γειτονικής χώρας. Σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο μέρος των Σύρων θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα είτε μέσω των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είτε μέσω του Έβρου. Όπως είναι λογικό η δήλωση ανώνυμου Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters για επικείμενο άνοιγμα των συνόρων έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Η απειλή της Αγκυρας αποδίδεται από Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους στις αρνητικές εξελίξεις στη βόρεια Συρία. Όπως εκτιμούν σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι να αυξήσει την πίεση πως τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προκειμένου να παράσχουν στήριξη στην Τουρκία και να θέσουν σε εφαρμογή συμφωνίες που αφορούσαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Χθες το πρωί πάντως, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι ροές μεταναστών ήταν μηδενικές. Μετά και τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών και αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις του λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο από χθες το πρωί ενισχύθηκαν με επιπλέον πέντε περιπολικά σκάφη και 70 άτομα προσωπικό. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Στόχος των ανδρών του Λιμενικού είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των πλωτών με τους παράτυπους μετανάστες πριν αυτά μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Προϋπόθεση βέβαια για την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού ανάσχεσης των ροών είναι η ανταπόκριση της Τουρκικής ακτοφυλακής. Το τελευταίο διάστημα το λιμενικό της Τουρκίας ικανοποιούσε σε ποσοστό που άγγιζε το 70% τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για ακινητοποίηση πλωτών με πρόσφυγες και μετανάστες πριν αυτά καταλήξουν στην Ελλάδα Αποτελεί ερωτηματικό εάν η συνεργασία θα συνεχιστεί στο ίδιο ικανοποιητικό επίπεδο ή όχι. Σε συναγερμό βρίσκεται από χθες και η ΕΛ.ΑΣ. Τα ξημερώματα της Παρασκευής μια ομάδα εκατοντάδων αλλοδαπών εντοπίστηκε να κινείται προς την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Ειδοποιήθηκε η τουρκική πλευρά και τελικά απετράπη η είσοδος των αλλοδαπών στη χώρα. Μέχρι χθες το πρωί δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για μαζική κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα ωστόσο αλλά αρμόδιοι αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι «καθώς το φαινόμενο είναι δυναμικό τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, οι δυνάμεις που περιπολούν στον Εβρο θα ενισχυθούν. Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούν και τα στελέχη του Frontex. Οι σύνδεσμοι του ευρωπαϊκού οργανισμού που βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή