Προανακριτική: Προς διεύρυνση το «κατηγορητήριο»

Προανακριτική: Προς διεύρυνση το «κατηγορητήριο»

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκαλυπτική κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική, που προκάλεσε αίσθηση και πολιτική αντιπαράθεση, έφερε στην επιφάνεια μία ακόμη υπόθεση πολιτικών στοχεύσεων, που καταγγέλλεται ότι είχε οικοδομηθεί μέσα από δικαστικές διώξεις και παρασκηνιακές διεργασίες. Τα όσα ο επιχειρηματίας κατέθεσε για απόπειρα εκβιασμού εις βάρος του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, για αιτήματα οικονομικής συναλλαγής και για απηνείς διώξεις του ιδίου και στενών συνεργατών του, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, θέτουν πλέον στο τραπέζι της Προανακριτικής την ανάγκη διεύρυνσης του «κατηγορητηρίου» κατά του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ οδήγησαν ήδη στην κλήτευση σε κατάθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου έχει ήδη ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ενώ τα όσα βαριά έχουν ακουστεί από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά Παπαγγελόπουλου και στενών συνεργατών του, προεξοφλούν την απόφαση του Κοινοβουλίου για επέκταση των κατηγοριών και σε άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis, για την οποία αρχικά συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή.

Η κοινοβουλευτική διερεύνηση, που ξεκίνησε για να καταδειχθεί τι ακριβώς συνέβη με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, κατέληξε σε αποκαλύψεις που παραπέμπουν ενδεχομένως και στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με δραστηριότητες ποικίλες σε υποθέσεις πολιτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πρωτίστως όμως σε στοχοποιήσεις πολιτικών και ανθρώπων του Τύπου. Οι αντιθεσμικές πρακτικές, που κατατέθηκαν από πολλούς μάρτυρες ενώπιον της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και από πέντε εισαγγελείς, εμφανίζουν τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να οργανώνει σειρά παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, αν και ο ίδιος με αλλεπάλληλες δηλώσεις του στον Τύπο αρνείται τα καταγγελλόμενα και ομιλεί για ψεύδη και συκοφαντίες.

Ωστόσο, οι καταθέσεις των εισαγγελέων, οι καταγγελίες των πολιτικών που ενοχοποιήθηκαν χωρίς στοιχεία, ανάμεσά τους δύο πρώην πρωθυπουργοί, και η αποκαλυπτική κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή, έχουν προσδώσει στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης σημαντικό εύρος, φέροντας στην επιφάνεια πρακτικές που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν ακολουθηθεί σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο βάθος.

Και ενώ οι καταγγελίες περί αντιθεσμικών πρακτικών, που αν αξιολογηθούν από την Προανακριτική σε ποινικό επίπεδο ενδεχομένως να έχουμε και νέες κατηγορίες στο τραπέζι, αφορούν πρωτίστως τον κ. Παπαγγελόπουλο, εντούτοις πολλές και επιβαρυντικές είναι και οι καταθέσεις από μάρτυρες για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που είχε το μαχαίρι και το πεπόνι για τις καταγγελλόμενες ενοχοποιήσεις χωρίς στοιχεία πολιτικών και άλλων.

Η κατάθεση «Σαράφη»

Ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος εξετάστηκε από την Προανακριτική, προκάλεσε αίσθηση όταν αποκάλυψε ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αγνόησε καταγγελίες του για ποινικές εμπλοκές άλλου προστατευόμενου μάρτυρα και αντί να τον βγάλει δηλαδή από το καθεστώς προστασίας, τον άφησε για καιρό παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Καταγγελίες όμως εις βάρος της έκανε και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, αποδίδοντας στην Εισαγγελία Διαφθοράς σκόπιμες διώξεις και εντάλματα κατά συνεργατών του και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, η περίπτωση του οποίου είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής από τον τότε πρωθυπουργό, ως ενδεικτική έκνομων δραστηριοτήτων και μάλιστα σε εποχή που φέρεται να έγινε η συνάντηση του επιχειρηματία με τους δύο υπουργούς, Παπαγγελόπουλο και Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ετέθη, όπως ο κ. Μιωνής ανέφερε, θέμα χρημάτων από τον παριστάμενο υπουργό Παπαγγελόπουλο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο κ. Παπασταύρου είχε ταυτιστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια ως συνεργάτης της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε διωχθεί απηνώς και τελικώς αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία ποινική εμπλοκή με φορολογικά ή άλλης φύσεως οικονομικά θέματα. Η ενοχοποίηση Παπασταύρου εντάχθηκε μάλιστα από τον κ. Μιωνή στις πολιτικές στοχεύσεις για ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, ξεκινώντας από τον πρώην πρωθυπουργό και φθάνοντας ώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν τα καταγγελλόμενα αξιολογηθούν ως αληθή από την Προανακριτική, τότε θα έχουμε ένα κουβάρι πολιτικών στοχοποιήσεων προς σπίλωση πολιτικών αντιπάλων με δικαστικές διώξεις χωρίς στοιχεία, ενοχοποίηση προσώπων μέσω δημοσιευμάτων, τα οποία καταγγέλλονται από μάρτυρες, εισαγγελείς και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ότι εντάσσονταν στις προσπάθειες ενοχοποίησης και πιέσεων.

Πάντως, αν τελικά διευρυνθεί το κατηγορητήριο, αυτό θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να υπάρχει η επιβαλλόμενη θεσμική θωράκιση της Προανακριτικής για διερεύνηση και των άλλων υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί, όπως εκείνες που αφορούν την κατάθεση Μιωνή, αλλά και άλλες που σχετίζονται με τις καταθέσεις των εισαγγελέων. Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής θα δώσει την ευκαιρία της πολιτικής αποτίμησης του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από την Προανακριτική έως τώρα, από όπου έχουν περάσει σημαντικοί μάρτυρες και σε κάθε περίπτωση αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι σημαντικά και αποκαλυπτικά.

Φήμες

Ακόμα και η κατάθεση του ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, του «Μάξιμου Σαράφη», υπήρξε αποκαλυπτική καθώς παραδέχθηκε πως δεν είχε κανένα βάσιμο στοιχείο για τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά πολιτικών, αλλά όσα είπε τα στήριξε σε φήμες, σε πιθανολόγηση και σε όσα άκουσε, όπως είπε, από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis, τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που δεν τον επιβεβαιώνει καθώς από καιρό αρνείται ότι είχε δοσοληψίες με πολιτικούς. Η παραδοχή του προστατευόμενου μάρτυρα, ότι κατέθεσε αόριστα για δωροληψίες πολιτικών και λοιπά, προκάλεσε αίσθηση στην επιτροπή και πάντως κατέδειξε το ανυπόστατο των κατηγοριών και τις ευθύνες εκείνων που μεθόδευσαν αυτή την υπόθεση.

Το ανυπόστατο άλλωστε των όσων οι προστατευόμενοι κατέθεσαν, έχει αποδειχθεί δικαστικά και με τη βούλα του εισαγγελέα, καθώς για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια», η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, διότι κανένα άλλο στοιχείο δεν επιβεβαίωσε τα λεχθέντα από τους προστατευόμενους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι εν λόγω μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» που κατέθεσε και «Αικατερίνη Κελέση» που αρνήθηκε να καταθέσει επί της ουσίας, έχουν καταμηνυθεί από την πρώτη στιγμή από πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενέπλεξαν στην υπόθεση, ως συκοφάντες και «κουκουλοφόροι». Ωστόσο, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» εκτιμάται από μέλη της

Προανακριτικής ότι «αφαίρεσε και το φύλλο συκής» και, όπως τόνιζαν, «έδωσε τη σκευωρία στο πιάτο».

Εν αναμονή των εξηγήσεων Παπαγγελόπουλου

Οι εξελίξεις πάντως των τελευταίων ημερών στην Προανακριτική και ο πολιτικός αντίκτυπος που προκλήθηκε από τις καταθέσεις και τις αποκαλύψεις των μαρτύρων, δικαίωσαν, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, την απόφαση για σύσταση της Προανακριτικής και διερεύνηση της υπόθεσης για τη Novartis, καθώς ήδη από τις εργασίες της Επιτροπής πέραν των όποιων ποινικών ευθυνών έχουν καταγγελθεί και αξιολογούνται, είναι, όπως λένε, στο τραπέζι και πολιτικές ευθύνες που θα καταγραφούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πόρισμα της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξηγήσεις που θα δώσει, όταν κληθεί, ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο στο οποίο περιστρέφονται οι έρευνες, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει αν τελικά θα προσέλθει για κατάθεση η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας, που ελέγχεται για τους χειρισμούς της και έχει καταγγελθεί για πολλά, δεν προσήλθε στην Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη με τη δικαιολογία ότι η κλήτευσή της δεν ήταν σύννομη, ως προς τον χρόνο της επίδοσής της… Πάντως, οι όποιες ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς ερευνώνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από δύο ανώτατους εισαγγελικούς, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, που θα καταλήξουν σε αξιολόγηση των καταθέσεων που έχουν στα χέρια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή