Σκληρή γραμμή και πρωτοβουλίες

Σκληρή γραμμή και πρωτοβουλίες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή στάση και διπλωματικό ντεμαράζ είναι οι δύο πυλώνες που κινείται η κυβέρνηση για να αποτρέψει την –κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο– «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα στα ανατολικά χερσαία σύνορά της από την Παρασκευή. Οι εντατικές προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου οδήγησαν στη σημερινή επίσκεψη στον ακριτικό Eβρο εκπροσώπων των τριών βασικών ευρωπαϊκών θεσμών που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Η δύναμη της εικόνας θα είναι από μόνη της ισχυρή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά.

Η συνεχής διπλωματική υπερδραστηριότητα των τελευταίων 24ώρων συνεχίστηκε και χθες, που ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόσει τη νομοθεσία της.

Στην κυβέρνηση δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στα όσα αποφάσισε το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της αναστολής για ένα μήνα υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Για να το εφαρμόσει αυτό η κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, «για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης». Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και ορίζει ότι «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους-μέλους ή των εν λόγω κρατών-μελών». Το αίτημα της Ελλάδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ελληνικών ενεργειών για την προστασία των συνόρων. Μάλιστα κάτι αντίστοιχο είχε ενεργοποιηθεί το 2015 όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άρθρο για την επείγουσα μετεγκατάσταση, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας. Η κλιμάκωση πάντως της ελληνικής στάσης φάνηκε και με το tweet του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που κατέληγε: «Για μια ακόμη φορά, μην προσπαθείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, θα επιστρέψετε πίσω». Οι πληροφορίες άλλωστε λένε πως αν εξαιρέσει κανείς τον κ. Γεραπετρίτη που χειρίζεται το νομικό κομμάτι, ο  πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος για την επίλυση του προβλήματος.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στο πώς θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση στον Εβρο. Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νησιά παραμένει έκρυθμη, με τον φόβο για επιδείνωση να είναι υπαρκτός. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να εξεταστεί το σενάριο μετακίνησης μεταναστών –κυρίως από τη Μυτιλήνη– σε κάποιο κοντινό ακατοίκητο νησί, όπως είχε ακουστεί προ ημερών σε τοπικό επίπεδο. Aλλη λύση θα μπορούσε να είναι η Σύρνα, ένα νησί επιφάνειας 7,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χθες είχαμε αλλαγές και στο επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς ο μέχρι πρότινος σύμβουλος στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος αντικαθίσταται από τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή. Ο κ. Μητρόπουλος θα παραμείνει στο Μαξίμου ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή