Φον ντερ Λάιεν: Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή

Φον ντερ Λάιεν: Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας την απόφασή της να ταξιδέψει σήμερα στην Ελλάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά, όπου μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα επισκεφθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. «Η προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όλη την υποστήριξη που έχουν ανάγκη για να χειριστούν την κατάσταση».

Σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε την Κυριακή την ενεργοποίηση του μηχανισμού ταχείας επέμβασης του Frontex και ότι ο Frontex «βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για την παροχή συνοριοφυλάκων και υλικού» προς υποστήριξη των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του χθες ο Frontex επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Οπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λετζέρι, «είναι μέρος της αποστολής του Frontex να βοηθάει ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητάει επείγουσα στήριξη με τη μορφή αξιωματικών και υλικού από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και χώρες του Σένγκεν». Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 ο Frontex θα διαθέτει ένα αυτόνομο σώμα 700 συνοριοφυλάκων, παρέχοντας αυξημένη ευελιξία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Επί του παρόντος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του, «εξαρτιόμαστε απολύτως» από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν και από συνεισφορές. Η προθεσμία για την παροχή αξιωματικών είναι πέντε ημέρες και για την παροχή υλικού δέκα ημέρες. 

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η Τουρκία με τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Τόνισε όμως ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση». Τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με την Αγκυρα «σε όλα τα επίπεδα» ώστε να βρεθεί ξανά πεδίο συνεννόησης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να θεωρεί την κοινή δήλωση του 2016 με την Τουρκία «τη σωστή βάση» για τις νέες συνομιλίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις επόμενες ημέρες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς θα μεταβεί στην περιοχή του Γκαζιαντέπ για να διερευνήσει πιθανούς τρόπους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα νέα κύματα προσφύγων που φεύγουν από το Ιντλίμπ.

Παράλληλα, χθες συνεχιζόταν η διπλωματική δραστηριότητα στις Βρυξέλλες για τη στάση που θα τηρήσει η Ενωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Β. Συρία αλλά και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Το πρωί υπήρξε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας, που έληξε χωρίς συμφωνία λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συναινέσει σε κείμενο που εξέφραζε αλληλεγγύη προς την Τουρκία για τις στρατιωτικές απώλειες που υπέστη. Το απόγευμα ξεκίνησε πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, ενόψει του έκτακτου, άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή