Πολυεπίπεδα αδιέξοδα για Αγκυρα

Πολυεπίπεδα αδιέξοδα για Αγκυρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδυασμός παραγόντων που πηγάζουν από την αδυναμία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατήσει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας της χώρας του, αλλά και τη διαφαινόμενη στρατιωτική κατάρρευση στη βορειοδυτική Συρία, οδήγησε στην απόφαση ανοίγματος των συνόρων προς δυσμάς, με αναπόφευκτο πρώτο σημείο –απόπειρας– εισόδου την Ελλάδα. Eμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι άγνωστο πώς η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν θα αντέξει για ακόμα 3,5 χρόνια, όταν και είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό και μία από τις ανησυχίες της Αθήνας εντοπίζεται στην πιθανότητα ο κ. Ερντογάν να δώσει βαρύτητα στα εξωτερικά μέτωπα, ισχυριζόμενος ότι επί των ημερών του η Τουρκία ανοίχτηκε από τη Συρία έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και πολύ νωρίς μέσα στο 2021.

Η ανακίνηση του προσφυγικού ζητήματος έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να αμβλυνθεί η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν για την πολιτική της στη Συρία. Oπως φάνηκε από πρόσφατες τοποθετήσεις, π.χ. του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, ο οποίος μίλησε για «κραυγή αγωνίας» της Τουρκίας ή του κλίματος κατανόησης που καταγράφηκε σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ο στόχος αυτός έχει εν μέρει επιτευχθεί.

Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού στοχεύει σίγουρα και στην ανάγκη μιας νέας διαπραγμάτευσης για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση (η Aγκυρα έχει λάβει ήδη 3,2 δισ. ευρώ, και απομένει να εισπράξει ακόμη 1,7 δισ.), που θα κρατήσει ζωντανή την τουρκική παρέμβαση στη Συρία, παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται για διάσωση της σχέσης του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε όλο αυτό το παιχνίδι, παρότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πρόθυμη να τραβήξει την Τουρκία από τη ρωσική «Αρκούδα», οι πραγματικές δυνατότητες είναι μάλλον περιορισμένες. Πέρα από την, αναμενόμενη, άρνηση για αεροπορική κάλυψη στη Συρία, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πορεία ενός σκληρού και πολωμένου προεκλογικού αγώνα και είναι απολύτως αδύνατον να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για εμπλοκή στο έδαφος. Επιπλέον, εξακολουθεί να υφίσταται το αγκάθι των πυραύλων S-400.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να χάνει το παιχνίδι ανατολικά του Ευφράτη από τις ΗΠΑ και δυτικά του Ευφράτη από τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που το χτύπημα της περασμένης Πέμπτης με δεκάδες νεκρούς που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, δίνει την εικόνα μιας Τουρκίας σε σοκ. Και, μάλιστα, ενώ αυτές τις ημέρες έχει ανακοινωθεί τουρκική αντεπίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή