Πρώτη κίνηση στήριξης από την Ε.Ε.

Πρώτη κίνηση στήριξης από την Ε.Ε.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοτικούς πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μισό ποσό άμεσα, θα διαθέσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα για τη διαχείριση της νέας έξαρσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτό αποκάλυψε, χθες, στον Eβρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού περιόδευσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με τον Eλληνα πρωθυπουργό, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό της (προεδρεύουσας στην Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο) Κροατίας.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες» και «είναι ευθύνη της Ευρώπης τα σύνορα», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν,  επαινώντας το έργο των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και του Frontex και ευχαριστώντας την Ελλάδα που δρα ως «ασπίδα» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) της Ευρώπης. Η πρόεδρος της Κομισιόν απαρίθμησε αναλυτικά τη συμβολή του Frontex στη θωράκιση των ελληνικών συνόρων – με την αποστολή 100 επιπλέον συνοριοφυλάκων, ενός υπεράκτιου σκάφους, έξι παράκτιων περιπολικών, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες. Ανέφερε επίσης ότι με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας θα διατεθούν στην Ελλάδα ιατρικό προσωπικό και προμήθειες, κουβέρτες, σκηνές και ό,τι άλλο ζητηθεί.

Πρώτη κίνηση στήριξης από την Ε.Ε.-1

Από αριστερά: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, χθες, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε κι αυτός την πλήρη στήριξή του στις επιχειρήσεις των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, τονίζοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα» και ότι η υπεράσπισή τους «είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Eνωσης». Αναφερόμενος εμμέσως στην κριτική που έχει ασκηθεί για τη νομιμότητα της ελληνικής αντίδρασης στις κατευθυνόμενες ροές, ο κ. Μισέλ δήλωσε προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «σας εμπιστευόμαστε ότι θα πράξετε αυτά που πρέπει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα». Μιλώντας για την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να εγγυάται την εφαρμογή της, αλλά ότι «και η Τουρκία πρέπει να κάνει όσα υποσχέθηκε».

Στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής εστίασε στα δικά του σχόλια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό», παρατήρησε. Τέλος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Aντρέι Πλένκοβιτς χαιρέτισε τη στροφή της Ελλάδας στην αποτροπή και στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων επί ημερών Μητσοτάκη.

Πρώτη κίνηση στήριξης από την Ε.Ε.-2

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του χθες στον Εβρο, επανέλαβε το μήνυμα προς όσους βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας». INTIME NEWS

Παράλληλα, χθες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς ξεκίνησαν τη διήμερη επίσκεψή τους στην Aγκυρα. Οι συνομιλίες τους με την τουρκική κυβέρνηση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εστίαζαν στη διάσωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και στην κατάσταση στο Ιντλίμπ, η οποία, όπως ειπώθηκε, «βρίσκεται στη ρίζα» της τρέχουσας κρίσης.

H πολιτική των pushbacks

Πρώτη κίνηση στήριξης από την Ε.Ε.-3

INTIME NEWS

Εν τω μεταξύ, στο τακτικό briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εκπρόσωποί της δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το αν η Επιτροπή υποστηρίζει την πολιτική των pushbacks (της βίαιης απώθησης ατόμων που επιχειρούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος) και την αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για διάστημα ενός μηνός που θεσμοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παίρνει πολύ σοβαρά» τη νομική ανάλυση της πολιτικής αναστολής της εξέτασης αιτημάτων και «διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις» με την Αθήνα επί του ζητήματος, απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ. Υπενθυμίζεται ότι η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προχθές εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου παράνομη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή