Μητσοτάκης: Διακινητής η Τουρκία

Μητσοτάκης: Διακινητής η Τουρκία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, τόσο μέσω της διπλωματικής οδού όσο και μέσω της συνεχούς αποτροπής παραβίασης των συνόρων, συνεχίζει να στέλνει η Ελλάδα. Χθες, σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στον τόπο του προβλήματος έχοντας στο πλευρό του τους επικεφαλής των τριών βασικών ευρωπαϊκών θεσμών: του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και μόνο η εικόνα της κοινής συνέντευξης που εκπέμφθηκε από το μικρό χωριό των Καστανέων Εβρου δείχνει την κινητικότητα που αναπτύχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ελληνική πλευρά για την άμεση διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας στην ίδια σκληρή γραμμή που κρατάει η Αθήνα από την πρώτη στιγμή, έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Αγκυρα όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους. Ο πρωθυπουργός μίλησε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, για «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα, λέγοντας πως το πρόβλημα «δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων» αυτό που συμβαίνει στον Εβρο, η οποία «παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών» που «δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια».

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα σκληρός και για τη στάση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως οι απειλές που έχει εκτοξεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν πέρασαν», καθώς «προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού». Ο κ. Μητσοτάκης, στην ίδια πάντα γραμμή, ανέφερε πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντας τη γείτονα «χώρα-διακινητή». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε το μήνυμα προς όσους βρίσκονται ή θέλουν να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και στην Ευρώπη λέγοντας πως «η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη», προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η Ε.Ε. «δεν έχει αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Υπογράμμισε ωστόσο πως «η παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας εδώ –στα εξωτερικά σύνορα της Eνωσης– στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους».

Πράγματι, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για όσα έλαβαν χώρα χθες στον ακριτικό Eβρο. Οπως σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, μέσα σε λίγα 24ωρα η Αθήνα κατάφερε ώστε να στοιχηθεί η Ευρώπη στο πλευρό της, κάτι που στην αρχή μόνο αυτονόητο δεν φαινόταν. Οπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, η αντίδραση της Αθήνας κινήθηκε σε δύο παράλληλους άξονες: πρώτον, μέσω της διπλωματικής κινητοποίησης και, δεύτερον, μέσω της ετοιμότητας που έδειξε η ελληνική πλευρά στην αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών, καθώς από το Σάββατο μέχρι το βράδυ της Τρίτης απετράπησαν συνολικά 26.000 απόπειρες εισόδου στη χώρα.

Fake news

Eιδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στα όσα διακινούνται από την πλευρά της Αγκυρας, για πυροβολισμούς από την ελληνική πλευρά που είχαν μάλιστα θύματα. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια», η οποία «είναι μία: η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα». Από την κυβέρνηση δεν άφησαν ασχολίαστα και τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ για την άρνηση Ερντογάν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη. «Οποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με κανέναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή