Η φιλία και τα συμφέροντα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, παρουσία των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ στην Αλεξανδρούπολη, είχε ολοκληρωθεί νωρίς το μεσημέρι με την υπογραφή δώδεκα συμφωνιών, τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για τις διμερείς σχέσεις περίσσευαν, αλλά το κοινό ανακοινωθέν αργούσε να βγει. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον… Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει νωρίτερα στη μεταξύ τους συνάντηση και δημόσια στα ΜΜΕ με σκληρά λόγια για τις απειλές του Τούρκου προέδρου ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη, με πρώτη την Ελλάδα, με πρόσφυγες και μετανάστες και για την πολιτική του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τοποθέτηση που φαίνεται ότι δεν βρήκε σύμφωνο τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Ετσι, επί αρκετή ώρα στη συνέχεια, οι διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές έκοβαν και έραβαν έτσι ώστε να «στρογγυλέψουν» το επίσημο ανακοινωθέν για να μη θυμώσει ο Τούρκος ηγέτης με τον επιστήθιο φίλο του, όπως αποκαλεί τον Ερντογάν ο Μπορίσοφ.

Τη Δευτέρα, με την κορύφωση της κρίσης στον Εβρο, ο Μπορίσοφ βρέθηκε στην Αγκυρα σε επίσημο δείπνο με τον Ερντογάν και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για το ότι τηρεί την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Γιατί όχι; Από τη Σόφια μεταδιδόταν ότι η πίεση στη μεθόριο με την Τουρκία είναι μηδενική την ώρα που λίγο παρακάτω από τον μεθοριακό σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο, στις Καστανιές, γινόταν «κόλαση».   

Η φιλία μεταξύ των ηγετών έχει τη δική της αξία, αλλά τα συμφέροντα ως γνωστόν στις διεθνείς σχέσεις υπερισχύουν. Από την άποψη αυτή είναι εν μέρει μόνο σωστό ότι ο Ερντογάν δεν «έσπρωξε» στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μερικές χιλιάδες Αφγανούς και Πακιστανούς λόγω των καλών σχέσεων και της προσωπικής χημείας με τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πραγματικός λόγος ήταν ο εκβιασμός της Ευρώπης μέσω αποσταθεροποιητικού πλήγματος κατά της Ελλάδας. Και να κάνει ζημιά στην Ελλάδα και να πιέσει την Ευρώπη με το «υπερόπλο» του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Διαφορετικά εάν ήθελε από συμπόνια να επιτρέψει στους εγκλωβισμένους στην επικράτειά του αλλοδαπούς να φύγουν προς την Ευρώπη, θα ήταν αρκετές χιλιάδες εκείνοι που θα επέλεγαν να περάσουν μέσω Βουλγαρίας, έστω και αν έχει και αυτή φράχτη, από το να κινδυνεύσουν να πνιγούν στο Αιγαίο ή στον Εβρο.

Το είπε εξάλλου ανοιχτά και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. «Μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά σύνορα και συγχρόνως δεν υπάρχει καμία άφιξη προς τη Βουλγαρία, και αυτό δείχνει ότι η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά οργανωμένη. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην Ε.Ε., κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και η ενότητα εντός της Ε.Ε.».

Ο Μπορίσοφ ευχαρίστησε, κατά την επίσκεψή του, την τουρκική πλευρά «για τη δέσμευσή της στη σταθερή συμφωνία της με την Ε.Ε. στα βουλγαρικά σύνορα, που επιτρέπει στους Βούλγαρους πολίτες να κοιμούνται ειρηνικά». Αποκάλυψε ότι ο φίλος Ερντογάν αρνήθηκε τριμερή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μαζική εισβολή στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το μόνο που είπε ήταν πως πληροφορήθηκε ότι «σκοτώθηκαν κάποιοι μετανάστες» (τουρκικός ισχυρισμός) και «κάρφωσε» την Ε.Ε. της οποίας μέλος είναι η Βουλγαρία ότι δεν τηρεί την συμφωνία με την Τουρκία. «Ψηφίσαμε τη χορήγηση των χρημάτων για την Τουρκία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους δόθηκαν», ανέφερε συντασσόμενος με τους ισχυρισμούς Ερντογάν, τους οποίους η Ε.Ε.  αρνείται.

Οσο για την εταιρική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας απειλούνταν, ούτε λέξη. Φτάνει που ο φίλος Ερντογαν φρόντισε να κοιμούνται ειρηνικά οι Βούλγαροι πολίτες.

Η Βόρεια Μακεδονία

Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη νέα προσφυγική κρίση στον «βαλκανικό διάδρομο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή