Μεταναστευτικό: Tο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Tο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς υποστήριξη της Ελλάδας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Το σχέδιο αυτό, που θα τέθει ενώπιον των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ένωσης στη συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει έξι σημεία: την αποστολή των ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας (οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και τον εξοπλισμό που ανακοίνωσε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν)· την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex,  «για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας (προς αυτό το σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 από τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής)· την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.· την επιτάχυνση της της αποστολής 160 περίπου στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου· και τον καλύτερο συντονισμό με τις αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου. 

O κ. Σχοινάς μίλησε για «σήμα αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου» που εξέπεμψαν χθες προς την Ελλάδα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών με την επίσκεψή τους στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα, τόνισε, «αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά σύνθετη πρόκληση», την οποία «δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη των δραματικών εικόνων του 2015-6» και είπε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «αναδεικνύουν τη σημασία να αποκτήσουμε ένα συνολικό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου» – προτάσεις επί του οποίου αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες από την Επιτροπή. Η σημασία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, πρόσθεσε, πρέπει να αντικατοπτριστεί και στη χρηματοδότηση που θα λάβει στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-7: «τα μέσα μας πρέπει να αρθούν στο ύψος των φιλοδοξιών μας».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιοχάνσον είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά ήταν «ήδη απαράδεκτες» πριν ξεκινήσει το νέο κύμα αφίξεων. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επείγον»  να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα ανήλικα ώστε να απομακρυνθούν από τα hot-spots και να βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική κυβέρνηση μαζί με μικρό αριθμό άλλων κρατών-μελών, διερευνά τη δυνατότητα πρωτοβουλίας σε αυτήν την κατεύθυνση αφού ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση στα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή