Αψιμαχίες στη Βουλή για τα γεγονότα στον Εβρο

Αψιμαχίες στη Βουλή για τα γεγονότα στον Εβρο

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλους μονολόγους επαναδιατύπωσης των γνωστών κομματικών θέσεων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα γεγονότα στον Εβρο, καθώς και με διαρκείς αψιμαχίες κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρωματίστηκε επί διήμερο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά εκείνο το οποίο πολιτικά έμεινε από την όλη διαδικασία είναι η απόσταση που χωρίζει τα κόμματα τόσο το ένα από το άλλο, όσο και όλα μαζί από εκείνο για το οποίο άπαντες μίλησαν: το αναγκαίο, στην παρούσα συγκυρία, κλίμα εθνικής ομοψυχίας.

Τον τόνο έδωσαν κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών οι τάσεις των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να αποδοκιμάσουν οι μεν την προηγούμενη κυβέρνηση και οι δε τη σημερινή, αναφορικά με τους χειρισμούς τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικώς η αναφορά του ότι συμφωνεί με την επιλογή να «κλείσουν» τα σύνορα στον Έβρο μπροστά στην απόπειρα μαζικής παραβίασης τους και εισόδου από πρόσφυγες-μετανάστες που οδήγησε στην περιοχή η κυβέρνηση της γείτονος.

Οι «γαλάζιοι» μίλησαν επαινετικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι της απειλής Ερντογάν, και μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως ήταν ορθή αυτή η αλλαγή της στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκριτικώς με την πολιτική που ακολουθούσε ως πρωθυπουργός – μια πολιτική που άπαντες όσοι μίλησαν σχετικά από την ΝΔ επέκριναν εκ νέου. Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για απλό επικοινωνιακό χειρισμό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και στην πλειοψηφία τους σημείωσαν ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε έλεγχος στα σύνορα.

«Ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι θα φυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας και αυτό κάνουμε σήμερα πράξη, προασπίζοντας την ακεραιότητα της χώρας» είπε νωρίς σήμερα το πρωί ο κ. Χρ. Κέλλας. «Πολιτικά είναι αθλιότητα να αμφισβητείται ευθέως ή εμμέσως ο πατριωτισμός της παράταξής μας με τα περί χαλαρής και σφιχτής φύλαξης των συνόρων. Τα σύνορα στην Ελλάδα φυλάσσονταν πάντα» απάντησε ο κ. Κ. Ζαχαριάδης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει μια θέση την οποία η πολιτικοκοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καλύπτει» σχολίασε αμέσαως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ.Βορίδης και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα αναμετρήθηκαν δύο βασικές λογικές. Η μία λογική είναι ότι αυτοί είναι πρόσφυγες, έχουν δικαιώματα. Είτε είναι δέκα χιλιάδες είτε είναι τριάντα χιλιάδες, είτε τους εργαλειοποιεί ο Ερντογάν είτε δεν τους εργαλειοποιεί, είτε τους χρησιμοποιεί είτε όχι, εμείς πρέπει να τους δεχτούμε, να τους διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους. Αυτή ήταν δε η δική σας λογική, απερίφραστα και ξεκάθαρα, το πρώτο εξάμηνο του 2015, που πέρασαν οι οκτακόσιες χιλιάδες και απομονωθήκαμε απ’ όλη την Ευρώπη γιατί έκλεισε η Ευρώπη τα σύνορα. Υπήρξε μια άλλη λογική. Κλείνουμε τα σύνορα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα. Καταλαβαίνω ότι εξαναγκαστήκατε, εκ των πραγμάτων, να μεταβάλλετε θεαματικά την άποψή σας, μια νέα κωλοτούμπα».

Σε απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Απόστολου είπε: «Εμείς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μετανιώσει γι’ αυτά που κάναμε». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση, με αφορμή την επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, ότι «χειρίζεται επικοινωνιακά» το θέμα.

«Αυτό που γίνεται στα σύνορα σας φαίνεται επικοινωνιακό εσάς;» αντέδρασε ο κ. Βορίδης.

«Το διαχειρίζεστε επικοινωνιακά και μόνον» επέμεινε ο κ. Απόστολου.

«Αυτή η προσπάθεια που κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός και το Λιμενικό Σώμα σας φαίνεται επικοινωνιακό;» ανταπάντησε ο κ. Βορίδης.

«Αναφέρθηκα στη χθεσινή επίσκεψη. Αυτόν τον στόχο είχε» είπε ο κ. Αποστόλου.

Η συζήτηση συνεχίστηκε αρκετές φορές σε υψηλούς τόνους, καθώς από την ΝΔ και ειδικά από τον κ. βορίδη, δεν πέρασε ασχολίαστη και η θέση που εκφράστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης να ανασταλεί για έναν μήνα η εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Στη συζήτηση, δεύτερος πολιτικός αρχηγός μετά την κυρία Φωτεινή Γεννήματα χθες, ήταν σήμερα ο κ. Κυρ. Βελόπουλος που παρενέβη ασκώντας εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση, από την πλευρά του επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν είναι αρκούντως σκληρή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υποστήριξε δε ότι ορισμένα από όσα πράττει σήμερα η κυβέρνηση αποτελούν αποδοχή με μεγάλη καθυστέρηση όσων ο ίδιος είναι προτείνει πολύ καιρό πριν.

«Δεν ξέρω, κύριε υπουργέ, αν σας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην πολιτική σας βρίσκει σημεία ταύτισης και σας επικροτεί γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολίασε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μιχ. Κατρίνης.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν σε αυτό το συγκρουσιακό περιβάλλον, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών ότι επιδιώκουν και επιθυμούν να συμβάλλουν σε ένα κλίμα ομοψυχίας, ενώ την ίδια στιγμή ανέδειξαν τις επίσης γνωστές «διαφωνίες» τους αναφορικά με το πώς ονομάζονται όσοι παράτυπα επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό όροι όπως «λαθρομετανάστες» και «εισβολείς» ακούστηκε πολλές φορές, ενώ υπήρξε και βουλευτής (ο κ. Αθ. Δαβάκης, ΝΔ) που είπε κάποια στιγμή για οργανωμένη επίθεση εκ μέρους «υποδυομένων τους μετανάστες ανθρώπων».

Η διήμερη συνεδρίαση έκλεισε και με ένα αναπάντεχα παράπλευρο ζήτημα: αφορούσε τη ζωή των αγροτών στη Σοβιετική Ενωση, με την κυρία Διαμάντω Μανωλάκου να υμνεί την κομμουνιστική τάξη των εκεί πραγμάτων, και τον κ. Βορίδη να πραγματοποιεί, ως απάντηση, από του βήματος μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων κατά την πρώτη περίοδο των μπολσεβίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή