Μεταναστευτικό: Η Ε.Ε. θα λάβει τα αναγκαία μέτρα

Μεταναστευτικό: Η Ε.Ε. θα λάβει τα αναγκαία μέτρα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τα οποία η Ενωση και τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένοι να «προστατεύσουν αποτελεσματικά». Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, «σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία». Οι μετανάστες, τονίζεται, δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους επιχειρώντας το πέρασμα στην Ευρώπη και καλείται «η τουρκική κυβέρνηση και όλοι οι παράγοντες και οι οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών». Η Τουρκία καλείται «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης [Ε.Ε. – Τουρκίας] του 2016».

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησαν τις ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πραγματική, επικείμενη και σοβαρή απειλή μαζικών εισροών», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Η αντίδραση της Αθήνας, τόνισε, δεν αποτελεί απλώς «υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας, αλλά και της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Ο υπουργός Επικρατείας στάθηκε επίσης στη «σωρεία ψευδών ειδήσεων» εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η αστυνομία «δεν χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών». Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για επιθέσεις πρωτοφανούς έντασης και ωμότητας κατά των Ελλήνων αστυνομικών και των στρατιωτών στις Καστανιές, «μπροστά στα μάτια των Τούρκων συνοριοφυλάκων, που παρείχαν στους μετανάστες εκτοξευτήρες δακρυγόνων» για να συνδράμουν την προσπάθεια παράνομης εισόδου τους στην Ελλάδα.

Σχέδιο έξι σημείων

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς υποστήριξη της Ελλάδας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. Το σχέδιο περιλαμβάνει έξι σημεία:

• Την αποστολή των ομάδων ταχείας επέμβασης του Frontex στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

• Την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό του Frontex.

• Την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας.

• Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.

• Την επιτάχυνση της αποστολής περίπου 160 στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.

• Τον καλύτερο συντονισμό με τις Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου. 

O κ. Σχοινάς τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη των δραματικών εικόνων του 2015-6» και είπε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «αναδεικνύουν τη σημασία να αποκτήσουμε ένα συνολικό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου» – προτάσεις επί του οποίου αναμένονται κατά τις επόμενες εβδομάδες από την Επιτροπή. Η σημασία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, πρόσθεσε, πρέπει να αντικατοπτριστεί και στη χρηματοδότηση που θα λάβει στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-7: «Τα μέσα μας πρέπει να αρθούν στο ύψος των φιλοδοξιών μας».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά ήταν «ήδη απαράδεκτες» πριν ξεκινήσει το νέο κύμα αφίξεων. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επείγον» να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα ανήλικα ώστε να απομακρυνθούν από τα hotspots και να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με μικρό αριθμό άλλων κρατών-μελών, διερευνά τη δυνατότητα πρωτοβουλίας σε αυτήν την κατεύθυνση αφού ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση στα σύνορα. Η κ. Γιόχανσον τόνισε επίσης ότι, στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, «πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα παρέχει στήριξη σε κράτη-μέλη που βρίσκονται υπό πίεση «όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα». Προειδοποίησε όμως ότι «θα είναι πολύ δύσκολο» να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή