Στο «τραπέζι» και το σενάριο ακατοίκητων νησιών

Στο «τραπέζι» και το σενάριο ακατοίκητων νησιών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές απελάσεις, έλεγχος ροών και στο τραπέζι ακόμα και η μετεγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά. Σε αυτό το τρίπτυχο κινήθηκε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας ξεκάθαρη για μία ακόμη φορά τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης διαρκείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οσον αφορά τις απελάσεις, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει διπλωματική στήριξη ώστε να γίνονται επιστροφές σε τρίτες χώρες. «Αλλο να ρίχνει το βάρος της η Ε.Ε. για να έχουμε γρήγορες απελάσεις και άλλο να είναι μόνη της η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στον έτερο πυλώνα, αυτόν των μεταναστευτικών ροών και του επακόλουθου αυστηρού ελέγχου στα σύνορα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως αφού η Τουρκία έχει παραβιάσει την κοινή δήλωση με την Ε.Ε., αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι «να ελέγξουμε τις ροές και να αντιληφθούν όλοι την ανάγκη δημιουργίας των κλειστών δομών». Και οι δύο αυτοί πυλώνες θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, βάσει της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού και συγκεκριμένα του άρθρου 78 παράγραφος 3.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης ενός παλαιότερου σεναρίου, της μετεγκατάστασης μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά. Το συγκεκριμένο σενάριο είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα σε συσκέψεις στο Μαξίμου, χθες ωστόσο ο κ. Πέτσας δεν το αρνήθηκε και δημοσίως. Σε σχετική ερώτηση, αν υπάρχει τέτοιο πλάνο, απάντησε πως «δεν αποκλείουμε τίποτα», προσθέτοντας ωστόσο πως η ανάγκη κλειστών δομών είναι προφανής και η κυβέρνηση περιμένει από τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν χώρους για να γίνουν.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις τελευταίες ημέρες έχει δύο πτυχές: Πρώτον, τη μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχή αντίδραση της χώρας και του κρατικού μηχανισμού στο κλείσιμο των συνόρων και την επακόλουθη μεγάλη αποδοχή της πρωτοβουλίας. Κατά δεύτερον, υπάρχει ο απαραίτητος προβληματισμός για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Το βασικό μέλημα είναι να μπορέσει να εφαρμοστεί και στα νησιά ένα ανάλογο μοντέλο όπως στον Εβρο και το κράτος να κάνει αισθητή την παρουσία του και εκεί.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αποστροφή του κ. Πέτσα όταν ρωτήθηκε αν η ελληνική πλευρά θα κάνει μαζικές συλλήψεις στα νησιά, αν υπάρξουν και μαζικές αφίξεις. «Δεν θα γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας την πρόθεση το κράτος να κάνει αισθητή την παρουσία του και στα θαλάσσια σύνορα. Το γεγονός, πάντως, πως δεν απάντησε ευθέως στο αν θα υπάρξουν συλλήψεις από τη στιγμή που θα γίνουν μαζικές αφίξεις, μπορεί να ερμηνευθεί και ως μη άρνηση.

Τέλος, χθες συνεχίστηκε η υποστήριξη ξένων ηγετών προς τον κ. Μητσοτάκη. Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό εκφράζει τη σαφή και αδιαμφισβήτητη στήριξη στην Ελλάδα και στον ίδιο προσωπικά για τα μέτρα και τις αποφασιστικές προσπάθειες για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και ταυτόχρονα εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή