«Συζήτηση» επίκαιρων ερωτήσεων με προσωπικές επιθέσεις στη Βουλή

«Συζήτηση» επίκαιρων ερωτήσεων με προσωπικές επιθέσεις στη Βουλή

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κύκλο συγκρούσεων με ευθέως πολιτικό χαρακτήρα εξελίχθηκε νωρίτερα σήμερα η συζήτηση επικείμενο ερωτήσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα έργα υποδομής ή επενδύσεις.

Από τη μία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και από την άλλη, διαδοχικά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς και Π.Σκουρλέτης, καθώς και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης, είχαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, με τον προεδρεύοντα -κάποια στιγμή- Νικ. Κακλαμάνη να παρεμβαίνει και να ζητεί την διαγραφή από τα Πρακτικά η λέξη «ψεύτης» που αντήλλαξαν οι κ. Γεωργιάδης και Σκουρλέτης, ως μη αρμόζουσα για στελέχη πρώτης γραμμής του σημερινού πολιτικού προσωπικού.

Αρχικώς ήταν η ερώτηση του κ. Παππά και αφορούσε την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής. Όταν ο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την ερώτησή του, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για «πάγωμα» όλων των μεγάλων επενδύσεων, η απάντηση του κ. Γεωργιάδη σημαδεύτηκε από διακοπές εντονότατων φραστικών διαξιφισμών:

Αδ. Γεωργιάδης: «Κύριε συνάδελφε, ή ζείτε σε έναν ονειρικό δικό σας κόσμο ή πραγματικά η ήττα της 7ης Ιουλίου σας έχει κάτσει πάρα πολύ βαριά και ακόμα δεν έχετε συνέλθει».

Ν. Παππάς: «Άσ’τα τα γνωστά. Πήγαινε στην ουσία».

Α.Γ. «Τα «Άσ’τα τα γνωστά» στη Βουλή, παρακαλώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, να κοπούν πάραυτα και να μην έχω καμία διακοπή», αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στην προεδρεύουσα εκείνη τη στιγμή της συνεδρίασης Σοφία Σακοράφα, που ματαίως προσπαθούσε να παρέμβει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Το «Άσ’τα τα γνωστά» στους φίλους σου, Νίκο, όχι στον Υπουργό στη Βουλή. Εντάξει; Συνεννοηθήκαμε; Εδώ είμαι ο κύριος Υπουργός. Το «Άσ’τα τα γνωστά» στους φίλους σου και όχι σε μένα. «Άστα τα γνωστά» θα μας πει ο Νικολάκης», επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ν.Π. «Δεν ντρέπεσαι λιγάκι;»

Α.Γ. «Σε μένα δεν περνάνε αυτά. Εκεί που σε παίρνουν, όχι σε μένα».

Η συζήτηση επί της ερώτησης συνεχίστηκε εν μέσω έντασης και ολοκληρώθηκε για να ακολουθήσει εκείνη του κ. Σκουρλέτη σχετικά με επένδυση στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Ο τέως υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσοντας την ερώτησή του, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη είπε μεταξύ άλλων: «Τι ακριβώς είστε; Μεσίτης; Ντίλερ συμφερόντων; Νεροκουβαλητής;»

Παράλληλα, τον κατηγόρησε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, έθεσε το θέμα της «προανακριτικής» – ως γνωστόν, δι’ αυτής, εμφανίζεται μέσω της επιχειρηματολογίας ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης ως κατηγορούμενος, ενώ με ευθεία αναφορά στην επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για πώληση κακής ποιότητας βιβλίων. Η ένταση κορυφώθηκε, με τον υπουργό Ανάπτυξης αναφερόμενο στην επιχειρηματολογία Σκουρλέτη να αναρωτιέται: «Με συγχωρείτε, πραγματικά μπορείτε να πείτε μια αλήθεια; Με κατηγορείτε ότι δεν κάνουμε κανονική συζήτηση μεταξύ μας. Μία αλήθεια μπορεί να πει το στόμα σας; Μία. Μία». Ακολούθησε μια αλληλοκατηγορία για το ποιός δεν λέει αλήθεια.

Π.Σκουρλέτης: «Λέτε ψέματα».

Αδ. Γεωργιάδης: «Ο,τι γράφετε στην ερώτησή σας είναι όλο ψευδές».

Μετά από λίγη ώρα λεκτικών αντιπαραθέσεων, ο κ. Κακλαμάνης που εν τω μεταξύ είχε διαδεχθεί την κυρία Σακοράφα στην Έδρα, είπε: «Με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Σκουρλέτη και του κ. Γεωργιάδη –γιατί δεν δέχομαι ως Προεδρεύων ότι δύο συνάδελφοι αυτού του επιπέδου, μπορεί ο ένας να λέει τον άλλο ψεύτη- οι λέξεις «ψεύτης» να σβηστούν από τα Πρακτικά. «Ανακριβείς», η ελληνική γλώσσα είναι πάμπλουτη. Ούτε ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να αποκαλέσει τον Υπουργό, ούτε να απαντήσει ο Υπουργός».

Αμέσως μετά, ο κ. Αρσένης απηύθυνε ερώτηση για ερώτηση σχετικά με επένδυση -όπως είπε- «γκολφ σε άνυδρη περιοχή».

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης προσωποποίησε το ζήτημα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κύριε συνάδελφε, σας μιλώ με μεγάλο σεβασμό και θα ήθελα πραγματικά κάποια φορά ίσως όχι στη Βουλή, αλλά στην τηλεόραση, ιδιωτικώς να μας εξηγήσετε ποια επένδυση σας αρέσει. Γιατί ακούω κάθε εβδομάδα να μου κάνετε ερώτηση για τις επενδύσεις που δεν θέλετε, αλλά μια επένδυση που σας αρέσει δεν έχω ακούσει ακόμα. Φαντάζομαι και εσείς καταλαβαίνετε ότι κάπου πρέπει ο κόσμος να βρίσκει δουλειά, να γίνεται οικονομική ανάπτυξη, να υπάρχει τζίρος. Δεν είχαν όλοι τη δική σας τύχη στη ζωή. Άλλοι είναι λιγότερο τυχεροί και θέλουν δουλειά κανονική όχι στην Ευρωβουλή ή οπουδήποτε αλλού. Άρα φαντάζομαι και για αυτούς νοιάζεστε να βρουν δουλειά. Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, με σεβασμό να μου πείτε κάποτε ποια επένδυση σας αρέσει».

Εμφανώς ενοχλημένος ο ερωτών βουλευτής του ΜέΡΑ25 σχολίασε: «Κύριε υπουργέ, το αν με σέβεστε φαίνεται από τον τρόπο που με περιγράψατε ως έναν ανεπάγγελτο. Καλώ τους συνεργάτες σας, που κάθονται πίσω σας και είναι πολλοί, να δουν και το βιογραφικό. Παρόλο που εσείς έχετε δουλέψει σε θέσεις εργατιάς, εγώ έχω δουλέψει σαν αγρότης. Το κύριο επάγγελμά μου είναι αγρότης, ελαιοκαλλιεργητής βιολογικής καλλιέργειας με ένα βραβευμένο λάδι. Πριν από την Ευρωβουλή ήμουν ένας σχετικά χαμηλόμισθος υπάλληλος επίσης παλεύοντας για το κοινό καλό στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής. Οπότε αν με σέβεστε φαίνεται από το πώς το περιγράφετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή