Ανάλυση: Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στον Εβρο

Ανάλυση: Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στον Εβρο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…Στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Εβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις», δήλωσε (CNN TURK) ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης στον Εβρο.

Οι χίλιοι αυτοί καταδρομείς της αστυνομίας προφανώς και θα αναπτυχθούν κατά μήκος της τουρκικής όχθης του ποταμού για να διευκολύνουν την επιβίβαση σε βάρκες ή την πτώση στα νερά μεταναστών, με προορισμό την ελληνική όχθη.

Και, κυρίως, να αποτρέψουν την επαναπροώθησή τους από τους Έλληνες φρουρούς, δεδομένου ότι επιχειρούν να διαβούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.

Ας υποθέσουμε ότι βάζουν δέκα Αφγανούς σε μια βάρκα και τους «κατευοδώνουν», με το καλό ή με τη βία, να αποβιβαστούν στο ελληνικό έδαφος.

Στη συνοριογραμμή επί της κοίτης του ποταμού οι Έλληνες τους εμποδίζουν και τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω.

Πώς θα αποτρέψουν οι Τούρκοι καταδρομείς την επιστροφή; προφανώς όχι με παρακάλια.

Εκτοξεύοντας, πιθανότατα, χημικά, οπλοβομβίδες κρότου λάμψης και, γιατί όχι, πυρά άσφαιρα και τις νύχτες ενδεχομένως και πραγματικά.

Τα οποία θα στοχεύουν που; Είτε να πνίξουν τους μετανάστες και να το φορτώσουν στην Ελλάδα, είτε να δημιουργήσουν στην ελληνική όχθη συνθήκες που θα διευκολύνουν την αποβίβασή τους. Και οι Έλληνες φρουροί θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα; Λίγο δύσκολο- κανένας στρατός ή αστυνομία στον κόσμο δεν θα το έκανε- οπότε τι γίνεται εάν απαντήσει, όπως πρέπει να θεωρείται βέβαιο, η από εδώ πλευρά; Ας μην το σκεφτόμαστε, αν μπορούμε, καλύτερα.

Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση, στήνει σκηνικό σύγκρουσης, παίζει με την φωτιά. Εκτός από την ψυχραιμία και τους σωστούς χειρισμούς απαιτείται η έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι ευχές και η συμπάθεια από μέρους των εταίρων δεν φτάνουν.

Στο κάτω-κάτω, τα ελληνικά σύνορα είναι και δικά τους και οφείλουν να τα υπερασπιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή