Eurasia Group: Παραμένει ο κίνδυνος μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης

Eurasia Group: Παραμένει ο κίνδυνος μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση στο πλευρό της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χορήγηση περισσότερων κονδυλίων προς την Τουρκία αναμένεται να σταθεροποιήσουν την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα προχωρά το think tank Eurasia Group. Επισημαίνει ωστόσο ότι η έλευση της άνοιξης θα καταστήσει ολοένα και πιο δυσχερή τον έλεγχο των περασμάτων, ενώ η μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση θα προκύψει μόνο με την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία. 

Το Eurasia Group εκτιμά ότι η προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την αναιμική ανάπτυξη και τις διαφωνίες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να εξελιχθούν αποσταθεροποιητικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνει ωστόσο ότι όλο αυτό το πλαίσιο ενεργοποίησε μία ασυνήθιστα ισχυρή, ταχεία και σύσσωμη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην απόφαση του Ερντογάν  να επιτρέψει -στην ουσία να ενθαρρύνει- Σύρους πρόσφυγες και άλλους μετανάστες να πλημμυρίσουν από αέρος και θαλάσσης την Ελλάδα.

Η ΕΕ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της γεωπολιτικής της θέσης θα προσπαθήσει να παραμείνει σταθερή, ελπίζοντας να διαχειριστεί την βραχυπρόθεσμη αστάθεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να αποτρέψει ένα ντόμινο παράνομης μετανάστευσης, σημειώνεται.

Όσον αφορά στα κίνητρα του Ερντογάν, αυτά είναι τριπλά αναφέρεται στην ανάλυση: Να κινητοποιήσει την πίεση της ΕΕ προς τη Ρωσία με σκοπό την αποκλιμάκωση στην Ιντλίμπ, να βάλει την ΕΕ στο κάδρο της υποδοχής περισσότερων εκτοπισμένων από τη Συρία και να διασφαλίσει περισσότερα κονδύλια.

Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής βρίσκεται η εκτίμηση ότι ο ελιγμός Ερντογάν να εξαπολύσει προσφυγικό κύμα είναι απίθανο να κινητοποιήσει εκατομμύρια μεταναστών, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος.

Aν και το βασικό σενάριο της ανάλυσης είναι ότι η ΕΕ θα καταφέρει επιτυχώς να αντιμετωπίσει την νέα προσφυγική κρίση, σημειώνει το Eurasia Group, το μπλόκο στους διαδρόμους εισόδου προς την Ελλάδα θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο όσο πλησιάζει η άνοιξη. Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο για θανάτους προσφύγων που κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα στις προηγούμενες κρίσεις και οδήγησαν πολλές ευρωπαϊκές χάρτες να αποδεχθούν τελικά στους κόλπους τους πρόσφυγες.

Πρωτοσέλιδα με απελπισμένους Σύρους να βομβαρδίζονται από τον Άσαντ ή να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ίσως πλήξουν το κύρος της ΕΕ και μειώσουν τη διάθεσή της να στηρίξει τη σκληρή ελληνική στάση, προστίθεται.

Η τήρηση μίας σκληρής γραμμής και η αποτροπή προσφύγων θα είναι ευκολότερη στο εγγύς μέλλον για την ΕΕ, αλλά μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος μίας ακόμη προσφυγικής κρίσης θα διασκεδασθεί μόνο από την επίτευξη μακροπρόθεσμης εκεχειρίας στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή