Ατυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για Τουρκία, Συρία

Ατυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για Τουρκία, Συρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προπαρασκευαστικό άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έλαβε χώρα χθες στο Ζάγκρεμπ, ενόψει του σημερινού, έκτακτου συμβουλίου, που θα διεξαχθεί και αυτό στην πρωτεύουσα της (προεδρεύουσας στην Ε.Ε.) Κροατίας. Η σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ θα εστιάσει στη δυνατότητα τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 961.000 άτομα εκτοπίστηκαν στην περιοχή στο τρίμηνο από την 1η Δεκεμβρίου. Oπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί «ίσως να αγγίξουν» και το ζήτημα της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής Eurasia Group, ο Ταγίπ Ερντογάν, με την πίεση που ασκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκει τη συνδρομή της Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία, τη συμβολή των Ευρωπαίων στη διαχείριση των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Ιντλίμπ ώστε να μη μετακινηθούν προς την Τουρκία και νέους πόρους από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Oπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Ε.Ε. είναι πιθανό να ανταποκριθεί στη δεύτερη και στην τρίτη από αυτές τις επιδιώξεις, γεγονός που «βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης» στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Oπως τονίζεται στην ανάλυση, η Ε.Ε. είναι «αποφασισμένη» να αποσοβήσει τον κίνδυνο επανάληψης του 2015, «γι’ αυτό και στάθηκε ταχέως στο πλευρό της Ελλάδας». Ροές αντίστοιχες με αυτές προ τετραετίας, σημειώνεται, «θα ήταν τρομακτικά αποσταθεροποιητικές» για την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό «έχει πυροδοτήσει μία ασυνήθιστα ισχυρή, γρήγορη και ενιαία αντίδραση από την Ε.Ε.» στην κίνηση της Aγκυρας να ανοίξει τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, η διπλωματική κινητικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών συνεχίστηκε και χθες. Μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Aγκυρα, ο Σαρλ Μισέλ συνομίλησε χθες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή και μία πολιτική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Παράλληλα, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς βρέθηκε στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, όπου επισκέφθηκε προγράμματα βοήθειας για Σύρους πρόσφυγες. Ο κ.  Λέναρτσιτς διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες ότι «η Ε.Ε. παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της παροχής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται ότι χάρη στη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ανθρωπιστικές οργανώσεις παρέχουν μηνιαία βοήθεια σε 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γειτονική μας χώρα.

Τέλος, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι προετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή