Στήριξη χειρισμών στον Εβρο

Στήριξη χειρισμών στον Εβρο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανησυχία της κοινής γνώμης κυρίως για το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό, αλλά παράλληλα πολύ υψηλή στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στον Εβρο αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μεταναστευτικό το 83% δηλώνει πολύ ή αρκετά ανήσυχο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Εβρο. Εντυπωσιακό είναι δε, πως το 62% δηλώνει «πολύ ανήσυχο». Στον αντίποδα μόλις το 5% δηλώνει «λίγο ή ελάχιστα» ανήσυχο, ενώ μέτρια ανησυχία δηλώνει το 7%. Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά που δηλώνουν ανησυχία και ανά κόμμα. Συγκεκριμένα «αρκετά έως πολύ ανήσυχοι» δηλώνουν το 93% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 73% του ΣΥΡΙΖΑ και το 94% του ΚΙΝΑΛ. Οσο υψηλό είναι το ποσοστό ανησυχίας, αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών. Το 76% στο σύνολο δηλώνει πως οι ενέργειες του Μαξίμου για τη φύλαξη των συνόρων είναι στη «σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση», με το ποσοστό που δηλώνει το αντίθετο –σε λανθασμένη ή μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση– να είναι μόλις 18%. Στην επιμέρους ανάλυση των στοιχείων ανά πολιτική κατεύθυνση, εντυπωσιάζει πως ακόμα και όσοι δηλώνουν αριστεροί συμφωνούν κατά 45% με τα μέτρα φύλαξης της κυβέρνησης. Oσο η πολιτική κατεύθυνση πάει προς το κέντρο τα ποσοστά εκτοξεύονται. Οι κεντροαριστεροί συμφωνούν κατά 78% με τα μέτρα, οι κεντρώοι κατά 89% και οι κεντροδεξιοί κατά 97%. Το ποσοστό στους δεξιούς είναι 93%.

Στο έτερο μεγάλο θέμα, της επιδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία. Το 42% δηλώνει «πολύ ή αρκετά» ανήσυχο, ενώ από 26% δηλώνει «μέτρια» ανησυχία και «λίγη έως καθόλου». Τα ποσοστά αυξάνονται αναλογικά με τις ηλικίες, καθώς από 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί για τον νέο ιό «αρκετά έως πολύ». Οσον αφορά την οικονομία, στην ερώτηση πώς θα χαρακτηρίζατε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση το 50% απαντά μέτρια. Ενα μόλις 15% απαντά «πολύ άνετη ή άνετη» και ένα 31% τη χαρακτηρίζει «δύσκολη ή πολύ δύσκολη».

Ολα τα παραπάνω διατηρούν εν συνόλω αμετάβλητο το εκλογικό σώμα, καθώς στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, ενώ αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. λαμβάνει 39%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά μία μονάδα, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό στο 6,5, όπως και το ΚΚΕ στο 5%. Το μεταναστευτικό φαίνεται πως επηρεάζει και τα δύο μικρότερα κόμματα της Βουλής. Τη μεν Ελληνική Λύση την ευνοεί, καθώς πηγαίνει από το 4,5% στο 5,5%, ενώ αντίθετα το ΜέΡΑ25 χάνει μισή μονάδα και πέφτει από το όριο του 3% στο 2,5%.

Ενδεικτικό πάντως της πόλωσης που προκαλούν οι εξελίξεις είναι πως οι αναποφάσιστοι πέφτουν κατά μία μονάδα: από το 8,5% στο 7,5%, κάτι σπάνιο για μη προεκλογική περίοδο.

Τέλος, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει τα ποσοστά του κατά μία μονάδα φτάνοντας το 45% από 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στο 26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή