ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη χειρισμών στον Εβρο

doc20200305--2

Μεγάλη ανησυχία της κοινής γνώμης κυρίως για το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό, αλλά παράλληλα πολύ υψηλή στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στον Εβρο αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μεταναστευτικό το 83% δηλώνει πολύ ή αρκετά ανήσυχο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Εβρο. Εντυπωσιακό είναι δε, πως το 62% δηλώνει «πολύ ανήσυχο». Στον αντίποδα μόλις το 5% δηλώνει «λίγο ή ελάχιστα» ανήσυχο, ενώ μέτρια ανησυχία δηλώνει το 7%. Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά που δηλώνουν ανησυχία και ανά κόμμα. Συγκεκριμένα «αρκετά έως πολύ ανήσυχοι» δηλώνουν το 93% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 73% του ΣΥΡΙΖΑ και το 94% του ΚΙΝΑΛ. Οσο υψηλό είναι το ποσοστό ανησυχίας, αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών. Το 76% στο σύνολο δηλώνει πως οι ενέργειες του Μαξίμου για τη φύλαξη των συνόρων είναι στη «σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση», με το ποσοστό που δηλώνει το αντίθετο –σε λανθασμένη ή μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση– να είναι μόλις 18%. Στην επιμέρους ανάλυση των στοιχείων ανά πολιτική κατεύθυνση, εντυπωσιάζει πως ακόμα και όσοι δηλώνουν αριστεροί συμφωνούν κατά 45% με τα μέτρα φύλαξης της κυβέρνησης. Oσο η πολιτική κατεύθυνση πάει προς το κέντρο τα ποσοστά εκτοξεύονται. Οι κεντροαριστεροί συμφωνούν κατά 78% με τα μέτρα, οι κεντρώοι κατά 89% και οι κεντροδεξιοί κατά 97%. Το ποσοστό στους δεξιούς είναι 93%.

Στο έτερο μεγάλο θέμα, της επιδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία. Το 42% δηλώνει «πολύ ή αρκετά» ανήσυχο, ενώ από 26% δηλώνει «μέτρια» ανησυχία και «λίγη έως καθόλου». Τα ποσοστά αυξάνονται αναλογικά με τις ηλικίες, καθώς από 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί για τον νέο ιό «αρκετά έως πολύ». Οσον αφορά την οικονομία, στην ερώτηση πώς θα χαρακτηρίζατε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση το 50% απαντά μέτρια. Ενα μόλις 15% απαντά «πολύ άνετη ή άνετη» και ένα 31% τη χαρακτηρίζει «δύσκολη ή πολύ δύσκολη».

Ολα τα παραπάνω διατηρούν εν συνόλω αμετάβλητο το εκλογικό σώμα, καθώς στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, ενώ αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. λαμβάνει 39%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά μία μονάδα, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό στο 6,5, όπως και το ΚΚΕ στο 5%. Το μεταναστευτικό φαίνεται πως επηρεάζει και τα δύο μικρότερα κόμματα της Βουλής. Τη μεν Ελληνική Λύση την ευνοεί, καθώς πηγαίνει από το 4,5% στο 5,5%, ενώ αντίθετα το ΜέΡΑ25 χάνει μισή μονάδα και πέφτει από το όριο του 3% στο 2,5%.

Ενδεικτικό πάντως της πόλωσης που προκαλούν οι εξελίξεις είναι πως οι αναποφάσιστοι πέφτουν κατά μία μονάδα: από το 8,5% στο 7,5%, κάτι σπάνιο για μη προεκλογική περίοδο.

Τέλος, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει τα ποσοστά του κατά μία μονάδα φτάνοντας το 45% από 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στο 26%.