Τσίπρας με το βλέμμα στο κέντρο

Τσίπρας με το βλέμμα στο κέντρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο «νεύμα» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην εσωκομματική του αντιπολίτευση την Τρίτη για τα κλειστά σύνορα απασχόλησε την Κουμουνδούρου όλη την εβδομάδα. Χρειάστηκε μία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και μία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να βάλει «φρένο» στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει σαφές πως το κόμμα έχει αφήσει πίσω του την εποχή του 3%.

Στη χθεσινή παρέμβασή του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση: «Για να ξεκαθαρίσω κάτι εδώ, για άλλη μια φορά. Η φύλαξη των συνόρων μας αποτελεί αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση. Οπως ήταν για τη δική μας και το κάναμε. Ετσι και για αυτή. Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα».

Το δεύτερο τελεσίγραφο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν μόνο ένα εσωκομματικό «καμπανάκι». Η σκληρή γραμμή πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάει τα σύνορά της», όπως σημείωσε και χθες, πέρασε στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο είναι φανερό πως επιθυμεί το μήνυμα να μην περιοριστεί μόνο στην Κουμουνδούρου.

Μετριοπάθεια

Η ανάδειξη ενός κεντρώου προφίλ είναι εδώ και καιρό ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα και με στενούς συνεργάτες του έχει αποφασίσει πως πρέπει να υποστηριχθεί χωρίς αστερίσκους. Η πολιτική της ευθύνης και της μετριοπάθειας που αναδεικνύει μια νέα αντιπολιτευτική ρητορική μπορεί να προσελκύσει ακόμα και πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου σε μια ομιλία μονοθεματική για το προσφυγικό.

Στις 26 Μαρτίου ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί για άλλη μια φορά στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί σε σχέση με την αδρανή στάση, όπως την έχει χαρακτηρίσει, της Ε.Ε. Σε αυτό το πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει χέρι χέρι με τη Φώφη Γεννηματά. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν προτάξει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου των «27», φτιάχνοντας ένα κοινό μέτωπο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με αυτό το σκεπτικό, οι επιθέσεις στο Μαξίμου για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο μεταναστευτικό είναι συνεχείς, ενώ και χθες ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Η «δοσολογία», ωστόσο, έχει μετρηθεί στην Κουμουνδούρου, αφού μαζί με τις αποστάσεις που κρατάει από τους εξ αριστερών συντρόφους του, θέλοντας να σφραγίσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, φροντίζει πάντα να διαχωρίζει τη θέση του από «δεξιές» πρακτικές και φαινόμενα ξενοφοβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή