Μεταναστευτικό: Χρηματοδοτική ενίσχυση από Ε.Ε.

Μεταναστευτικό: Χρηματοδοτική ενίσχυση από Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική ενίσχυση των περιοχών που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, μέσω και της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, εξαγγέλθηκε χθες, στο πλαίσιο της στήριξης που η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει στην Ελλάδα. Παράλληλα, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πρόεδρος ανέθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον να προωθήσει τη σχετική διαδικασία. Η επίτροπος σχεδιάζεται να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Ελληνες υπουργούς και με ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες, ιδίως στα ελληνικά νησιά. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν αφενός στην ενεργοποίηση αλληλεγγύης των άλλων κρατών-μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη και αφετέρου σε βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και στα κράτη-μέλη που θα φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά. Την άνοιξη επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τα κράτη-μέλη σχετικά με τα παιδιά-μετανάστες, η οποία θα εστιάζει στις προσπάθειες μετεγκατάστασης.

Με 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την Ελλάδα προκειμένου στηριχθούν οι περιοχές που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αντριου Μακ Ντάουελ. Τα 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν «για τη χρηματοδότηση αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση, όπως προγράμματα στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης, υδροδότησης και αποκομιδής απορριμμάτων», υπογράμμισε ο κ. Μακ Ντάουελ.

Την ίδια στιγμή, 14 χώρες της Ε.Ε. –πολλές από τις οποίες πάντως αρνούνται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα– προσέφεραν 70.000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Η Ελλάδα ζήτησε στις 2 Μαρτίου βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Η μέχρι στιγμής παρασχεθείσα βοήθεια συνίσταται σε υπνόσακους, κουβέρτες, ηλεκτρογεννήτριες, σκηνές και καταλύματα άλλων ειδών, είδη υγιεινής και είδη υγειονομικής περίθαλψης.

Προτάσεις έχει ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη χωροθέτηση νέων χώρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ο υπουργός Μετανάστευσης παρευρέθη πριν από 10 ημέρες στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ – Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των βαρών του μεταναστευτικού/προσφυγικού σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε στην «Κ» ότι η Ενωση αναμένει από το υπουργείο μια λίστα με τις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας και τον πληθυσμό που διαμένει σε αυτές καθώς και μια εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν ανά περιφέρεια με βάση το όριο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό, που έχει τεθεί. «Αμεσα θα συνεδριάσουμε ανά περιφέρεια προκειμένου να προτείνουμε χώρους», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή