«Παράπλευρο» κόστος από τον κορωνοϊό

«Παράπλευρο» κόστος από τον κορωνοϊό

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι παράπλευρες συνέπειές του, κυρίως στο επίπεδο της οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες συνεδριάζει διαρκώς διυπουργική επιτροπή και πραγματοποιούνται κυβερνητικές συσκέψεις όπου τίθενται επί τάπητος τα νέα δεδομένα που αλλάζουν διαρκώς. Οπου δεδομένα είναι κατ’ αρχάς τα κρούσματα, η εξάπλωση του ιού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή, αλλά και οι επιπτώσεις στην οικονομία, με πρώτο τον τομέα του τουρισμού, όπου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται παύση των κρατήσεων.

Στο διά ταύτα, η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ  θα είναι το πρώτο μέτρο που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσουν και άλλα, ανάλογα με την κλιμάκωση του προβλήματος, ενώ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού». Τα μέτρα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε πρώτη φάση τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας αναγκαστικών μέτρων της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, κινηματογράφων και θεάτρων σε περιοχές με κρούσματα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Θα ακολουθήσουν, εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη, μέτρα που θα αφορούν περιοχές και κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τον κορωνοϊό και σε τρίτο στάδιο ενδεχομένως μέτρα για το σύνολο της οικονομίας. Εκτός από τα μέτρα που θα αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών των αναγκαστικών μέτρων της πολιτείας, για τα υπόλοιπα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να κινηθούμε παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επομένως, θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Eurogroup  της 16ης Μαρτίου.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού παρουσίασαν στη χθεσινή σύσκεψη προτάσεις, που θα συγκροτούν, όπως ανακοινώθηκε, ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος  και οι οποίες σταδιακά, ανάλογα με τις  εξελίξεις, σε συνεννόηση και με τους εταίρους, θα υλοποιούνται. Οι συσκέψεις θα είναι τακτικές, όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, «ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα αποφασιστεί με περίσκεψη. Δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ένα μήνα μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Υποβολή προτάσεων

Προτάσεις εξάλλου για συγκρότηση δέσμης μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων συζήτησαν, χθες, στο υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος και τον αντιπρόεδρο Ευτύχη Βασιλάκη. Το κλίμα χαρακτηρίζεται άριστο και η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα της επαπειλούμενης κρίσης για τον τουρισμό που δημιούργησε η επιδημία του Covid-19. Συμφωνήθηκε έτσι ο ΣΕΤΕ να υποβάλει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις. Το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί ταχύτατα τόσο λόγω της σοβαρότητας της απειλής όσο και ενόψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Μεταξύ των μέτρων που αξιολογούνται είναι κατ’ αρχάς η αναστολή της καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχόμενη μείωση φορολογικών βαρών και ευελιξία αναφορικά με τις πληρωμές προς τις τράπεζες.

Οι Βρυξέλλες

Συζητήσεις, έστω και ανεπισήμως και σε πρώιμο στάδιο, έχουν αρχίσει στις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η επιδημία του κορωνοϊού στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, με την οποία συνομίλησε η «Κ», δεν αναμένεται στο προσεχές Eurogroup να συζητηθεί ειδικά και εκτεταμένα η υπόθεση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και το πώς θα επηρεαστεί η επίτευξή τους από την επέλαση του κορωνοϊού. «Είναι υπερβολικά νωρίς για κάτι τέτοιο», σημειώνεται. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι ο τουρισμός θα είναι από τους κλάδους που θα πληγούν ιδιαίτερα και «γνωρίζουμε ότι αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή