Τουρκική πίεση στον ΟΗΕ για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Τουρκική πίεση στον ΟΗΕ για το μνημόνιο με τη Λιβύη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή κρατάει την προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στο μέτωπο νοτίως της Κρήτης η Aγκυρα, την ίδια στιγμή που με έμμεσο τρόπο προσπαθεί να προωθήσει τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ. Με επιστολή του στις 27 Φεβρουαρίου, o μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία δημοσίευσης των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και στην επόμενη έκδοση του Τεύχους για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ζητάει συγκεκριμένα να δημοσιευθούν οι συντεταγμένες «στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ορίσθηκαν από τη συμφωνία οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη και τέθηκαν σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου 2019». Μάλιστα, η επιστολή του κ. Σινιρλίογλου παραπέμπει στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου βρίσκονται αναρτημένες οι σχετικές συντεταγμένες.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις με προσοχή. Η τουρκική πλευρά κινητοποιήθηκε σε επίπεδο ΟΗΕ, καθώς, με βάση τις συνήθεις προθεσμίες, η πρωτοκόλληση των συντεταγμένων στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Η Αγκυρα προσπαθεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, που ούτως ή άλλως δεν θα οδηγούσε σε κάποια δεσμευτική, νομικά, συνέπεια για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η τουρκική σπουδή δείχνει ότι θεωρεί πως η ανάρτηση αυτών των συντεταγμένων θα οδηγήσει και σε «νομιμοποίηση» της δυνατότητάς της να προχωρήσει και σε έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Αξιοσημείωτα είναι δύο γεγονότα: Πρώτον, η έκδοση NAVTEX (407/20) για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε περιοχή νοτίως της Κρήτης (6-7 Μαρτίου). Αν και συνήθως μετά την έκδοση αυτών των οδηγιών δεν παρατηρείται κάποια κίνηση, χθες είχε πλεύσει στο εν λόγω σημείο φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού. Ενα δεύτερο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η πορεία που έχει χαράξει το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε η ΤΡΑΟ, με την ονομασία «Sertao».

Αυτή τη στιγμή πλέει μεταξύ Αλγερίας και Τυνησίας και βάσει της πορείας που έχει χαραχθεί εμφανίζεται να παίρνει πορεία βορείως της Κρήτης και από εκεί στο λιμάνι Τασουτσού, που βρίσκεται απέναντι από τα Κατεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή