Ερντογάν: «Οχι μαζί στην ίδια φωτογραφία»

Ερντογάν: «Οχι μαζί στην ίδια φωτογραφία»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετική ρητορική και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο κατά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το προσφυγικό, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα αλλά και τις ρίζες που έχει στην επιθετικότητα της γείτονος. Χθες, επιστρέφοντας από τη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο ότι «η Ελλάδα καταδιώκει τους πρόσφυγες. Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Ελληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ώς τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη». Ο κ. Ερντογάν έφθασε στο σημείο να πει ότι δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη λόγω των θανάτων (όπως ισχυρίζεται) προσφύγων. «Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να είμαι στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά». 

Στην Αθήνα, πάντως, δεν στέκονται στις ρητορικές κορώνες του κ. Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια περιοδεία διεθνοποίησης του προσφυγικού. Τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και θα παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, το σπουδαιότερο στο οποίο θα επικεντρωθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι η επικείμενη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει την πιο δίκαιη κατανομή των βαρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει και την ενίσχυση της συνδρομής του Frontex. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία θα έχει το β΄ εξάμηνο του 2020 την προεδρία της Ε.Ε. και ο στόχος είναι να μπει στο τραπέζι και τελικά να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στην αλλαγή της διάταξης που προβλέπει πως το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης για τους αιτούντες άσυλο είναι το κράτος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην Ε.Ε. Πρόκειται για μία διάταξη που μεταφέρει το βάρος σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Κουρτς, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο καγκελάριος της Αυστρίας αφενός έχει στηρίξει την Ελλάδα στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία, αφετέρου όμως δεν είναι δεκτικός στο να δεχθεί στο έδαφος της χώρας του πρόσφυγες. Το μεταναστευτικό θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 26 και 27 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή