Ο αντίκτυπος των κλειστών συνόρων στο πολιτικό σκηνικό

Ο αντίκτυπος των κλειστών συνόρων στο πολιτικό σκηνικό

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σοβαρή κρίση στα ελληνοτουρκικά και ο χειρισμός της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην αμιγώς εσωτερική πολιτική σκακιέρα, με τα κόμματα να μετρούν κέρδη και απώλειες. Πρώτη από όλους η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη των χειρισμών. Η πάγια άποψη πως τα εθνικά ζητήματα συσπειρώνουν πάντα το κυβερνών κόμμα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά. Ωστόσο, εδώ ισχύει απόλυτα το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το Μαξίμου φάνηκε ιδιαίτερα προετοιμασμένο στην έκτακτη κατάσταση που πήγε να στήσει η Τουρκία με στόχο να αιφνιδιάσει την Αθήνα. Τη νύχτα της Πέμπτης δόθηκε η «εκκίνηση» από την Αγκυρα μετακίνησης των μεταναστών και ήδη την Παρασκευή το μεσημέρι τα σύνορα της χώρας είχαν σφραγιστεί.

Η άμεση αντίδραση της Αθήνας η οποία είχε την απόλυτη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου, έφερε δύο σημαντικά πολιτικά οφέλη στο Μαξίμου: Πρώτον, αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί λόγω της κατάστασης στα νησιά. Η κυβέρνηση από απολογούμενη στην κοινή γνώμη, βρέθηκε να εφαρμόζει μία πολιτική με μεγάλη λαϊκή αποδοχή. Το επακόλουθο της άμεσης αντίδρασης ήταν η συσπείρωση ευρύτερων κοινών που το τελευταίο διάστημα έδειχναν έντονη δυσαρέσκεια. Αν κάποιος ισχυριστεί πως τα κοινά αυτά είναι κυρίως στα δεξιά της –κάτι που επικαλείται ιδιαίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ–, κάνει λάθος.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε πως ακόμα και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί συμφωνούν κατά 45% με τα μέτρα φύλαξης της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν κεντροαριστεροί, καθώς φτάνει στο 78%. Με το κλείσιμο των συνόρων συμφωνούν κατά 89% και οι κεντρώοι. Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν «θωράκισαν», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ. από τα δεξιά, αλλά αντίθετα της έδωσαν μία ευρεία και διακομματική αποδοχή, που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση με άνοδο κατά μία μονάδα.

Αυτά όσον αφορά τα θετικά, καθώς υπάρχουν και κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος είναι οι επιτυχημένοι χειρισμοί στον Εβρο να έβαλαν τον πήχυ πολύ ψηλά και η κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο να περάσει από κάτω. Εν ολίγοις, η αντιμετώπιση στα χερσαία σύνορα μπορεί να δημιούργησε σε κάποιο κοινό την πλασματική εντύπωση πως το πρόβλημα λύνεται μόνο με αποτροπή και κλείσιμο των συνόρων. Κάτι που βεβαίως στα νησιά είναι πιο δύσκολο και πιο πολύπλοκο.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση στον Εβρο ανέδειξε με έμφαση τις εσωτερικές αντιθέσεις του. Ο πρόεδρός του από την Παρασκευή που ξέσπασε το πρόβλημα μέχρι και την Τρίτη που έδωσε συνέντευξη (Mega) επέλεξε τη σιωπή, αφήνοντας χώρο στο βαθύ κόμμα να τοποθετηθεί σε τελείως διαφορετική γραμμή από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των ίδιων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια Τσίπρα να συμμαζέψει μόνος του τα ασυμμάζευτα, λέγοντας πως η κυβέρνηση καλώς έκλεισε τα σύνορα την Τρίτη, δεν μπόρεσε να αλλάξει το κλίμα, καθώς για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδηλώσει παιδικές ασθένειες και τον τόνο για λογαριασμό όλου του κόμματος είχε δώσει ο πυρήνας του 3%. Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα έμοιαζε χαμένη στη μετάφραση. Τα προαναφερθέντα στοιχεία (οι κεντροαριστεροί και κεντρώοι είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων) δείχνουν για μία ακόμα φορά πως αλλού είναι το κόμμα και αλλού οι ψηφοφόροι του, κάτι που αποτυπώθηκε σε πτώση κατά μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου.

Τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να καρπωθεί το ΚΙΝΑΛ. Στο μικρότερο κόμμα της Κεντροαριστεράς κατεγράφη μία αμηχανία. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μπορούσε να πάρει θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων, κάτι που εκφράστηκε και δημοσίως. Η προσπάθεια ωστόσο να μην υπάρξει ταύτιση με τη Ν.Δ. καταγράφηκε σε τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, όπου δεν έδειξε να αποδέχεται τη σημασία της κοινής επίσκεψης των Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι στον Εβρο. Σε δική του γραμμή –και πιο ευρωπαϊκή– ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία την καλούσε να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα. Στο διά ταύτα το ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, όπως έδειξε η έρευνα της Pulse ούτε κέρδισε ούτε έχασε.

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα μπορούσε να κερδίσει κάτι από τη συγκεκριμένη εθνική κρίση, καθώς οι θέσεις του υπέρ των ανοιχτών συνόρων είναι γνωστές. Αντίθετα, η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου δείχνει ενισχυμένη, καθώς γεγονότα σαν αυτά του Εβρου ενισχύουν πάντα τα άκρα, ακόμα και αν αυτό έχει αποδειχθεί πρόσκαιρο. Τέλος, το ΚΚΕ ιστορικά δεν επηρεάζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά από τέτοια γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή