Φον ντερ Λάιεν: Να μπει τέλος στην «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα

Φον ντερ Λάιεν: Να μπει τέλος στην «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Η άμβλυνση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών της σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε σε συνέντευξη Τύπου για τις 100 μέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η «πολιτικά υποκινούμενη πίεση» στα σύνορα πρέπει να τερματιστεί, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες, η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία «χρειάζονται βοήθεια».

Η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη σχέση της Ε.Ε. με την Άγκυρα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «οξείας κατάστασης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η διαχείριση της κρίσης, παράλληλα, πρέπει να γίνει «με σεβασμό στο ατομικό δικαίωμα αναζήτησης ασύλου», πρόσθεσε. Επιπλέον, σχετικά με την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και πιθανή νέα χρηματοδότηση για την Τουρκία, είπε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κάτι σήμερα…είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νέου διαλόγου».

Η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε επίσης για την «επείγουσα ανάγκη» να ανακουφιστούν τα ελληνικά νησιά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι «ιδιαίτερα επείγον», τόνισε, να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανήλικων από τα νησιά σε πιο ασφαλείς προορισμούς. «Χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη λύση, αλλά, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα από τα κράτη-μέλη να κάνουν κάτι άμεσα», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Την Πέμπτη που θα βρεθεί ξανά στην Ελλάδα θα γνωρίζει περισσότερα για τον ακριβή αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που θα μεταφερθούν από τα νησιά, όπως είπε.

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχουν συνομιλήσει με όλα τα 27 κράτη-μέλη ώστε να καταλήξουν στο νέο συνολικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η πρόταση της Κομισιόν για το σύμφωνο θα «παρουσιαστεί μετά το [Καθολικό] Πάσχα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή