ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό

28s10eu-thumb-large

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Ιταλία και τα κρούσματα να πληθαίνουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα (5 τοπική ώρα) τηλεδιάσκεψη κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η τηλεδιάσκεψη θα εστιάσει σε τέσσερα σημεία. Στα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη, στη διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε περιοχές που θα παρουσιαστεί ανάγκη, στις εξελίξεις στο ερευνητικό πεδίο (εμβόλιο-θεραπευτική αγωγή-διαγνωστικές εξετάσεις) και στις οικονομικές συνέπειες του ιού. Θα συζητηθεί επιπλέον η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ κρατών-μελών, ειδικά υπό το φως των δρακόντειων μέτρων που ανακοίνωσε χθες βράδυ η ιταλική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε χθες (Bloomberg) ότι στη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν μία σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ζημιάς. Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται συντονισμένη δημοσιονομική δράση για τη στήριξη κλάδων που θα πληγούν δυσανάλογα, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. Επιπλέον θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να στηριχθούν εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Το επείγον της κατάστασης ανέδειξε η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασολί να θέσει τον εαυτό του σε καραντίνα 14 ημερών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε την Ιταλία. Στις Βρυξέλλες έχουν πλέον καταγραφεί κρούσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Κομισιόν, στην Frontex, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και ΝΑΤΟ. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπήρξε κρούσμα και στα δικά της γραφεία, στην Φρανκφούρτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από σήμερα καταγράφει εθελοντικά τους δημοσιογράφους που παρίστανται στο μεσημεριανό briefing, ώστε να μπορεί να ενημερώσει όσους βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με κάποιον που θα νοσήσει.