Σύσκεψη με περιφερειάρχες για τα κέντρα

Σύσκεψη με περιφερειάρχες για τα κέντρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ. Στην ατζέντα της συζήτησης, εκτός από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τίθεται το θέμα των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, θα συζητηθούν σημαντικά θέματα για την Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ, οι ελλείψεις προσωπικού, καθώς και η μεταρρύθμιση του κράτους και οι συναρμοδιότητες στο πλαίσιο της νομοθεσίας που προετοιμάζει το ΥΠΕΣ. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να βάλει πλάτη» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και με αυτή την έννοια η απόφαση να τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν ευρύτερα την Αυτοδιοίκηση στη σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει πραγματικά η διάθεση να συζητηθούν τα αναγκαία κατά περίπτωση αντισταθμιστικά μέτρα και να ενισχυθούν οι τοπικές αρχές. 

Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης παρευρέθη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει τους περιφερειάρχες για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό, να εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και να ζητήσει τη στήριξη των περιφερειαρχών στον διαμοιρασμό των ανθρώπων που θα έλθουν στην ενδοχώρα προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Ο υπουργός δεν προσήλθε στη συνεδρίαση με συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης, ωστόσο από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητήθηκαν οι απαιτήσεις για φιλοξενία σε αριθμούς ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφωθούν οι προτάσεις χωροθέτησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης ζήτησε ευρωπαϊκή αλλά και εθνική αλληλεγγύη. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και τόνισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια για αποσυμφόρηση των νησιών. Ο υπουργός εξήρε την απόφαση του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, να δεχθεί την εγκατάσταση κλειστής δομής φιλοξενίας και κάλεσε και τους άλλους δήμους της χώρας να επιδείξουν ανάλογη στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή