Απειλές και fake news από Ερντογάν

Απειλές και fake news από Ερντογάν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική διαχωρισμού της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ε.Ε. στο ζήτημα του προσφυγικού επιμένει να ακολουθεί η τουρκική ηγεσία, εμφανίζοντας εαυτόν ως συνομιλητή των Βρυξελλών για ένα υπαρκτό πρόβλημα και αντιτιθέμενη προς την Αθήνα, η οποία περιγράφεται με μελανά χρώματα ως μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η τακτική ακολουθείται σταθερά από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το προεδρικό παλάτι είναι βασικός ενορχηστρωτής όλων των επιχειρήσεων διασποράς παραπληροφόρησης, με στόχο το εσωτερικό κοινό της Τουρκίας. Το υφιστάμενο κλίμα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινών διατυπώσεων και αποφάσεων στο μοναδικό φόρουμ όπου Αθήνα και Αγκυρα συναντώνται, αυτό του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Ερντογάν έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τις ελληνικές αρχές στον Εβρο για «δολοφονικές ενέργειες» κατά των αιτούντων άσυλο, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην πτήση του προεδρικού αεροπλάνου από τις Βρυξέλλες προς την Αγκυρα. Στην ίδια πτήση ο κ. Ερντογάν εμφανιζόταν έτοιμος για την επόμενη συνάντησή του με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, για το προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε (πρακτορείο «Αναντολού») τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «ντροπή για την ανθρωπότητα». Το ρεπορτάζ του «Αναντολού» που συνοδεύει τη συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι «ορισμένοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, επανέλαβε μια από τις τουρκικές θέσεις που ακούγονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες από τον Μάρτιο του 2016, όταν η Τουρκία και η Ε.Ε. υπέγραψαν την υφιστάμενη κοινή δήλωση για το προσφυγικό, έχουν αλλάξει πολύ. «Θα συζητήσουμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε υπό τις νέες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία χρειάζεται την Ε.Ε., αλλά και η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να γίνει διεθνής παίκτης». Η Αθήνα δεν θα είναι, βέβαια, παρούσα στη συνάντηση του κ. Ερντογάν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο οι απόψεις της Ελλάδας έχουν περιγραφεί λεπτομερέστατα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη επισήμανε στην κ. Μέρκελ κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την άμεση διακοπή της πίεσης που ασκείται στον Εβρο με προφανή υπαιτιότητα της Αγκυρας και την επιστροφή στην Τουρκία όσων (λίγων δεκάδων) κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Το πλέον βασικό αίτημα της Αθήνας είναι η Τουρκία να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες για μετεγκατάσταση όχι μόνο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή