Λιβύη: κερδίζει έδαφος το σενάριο εκεχειρίας

Λιβύη: κερδίζει έδαφος το σενάριο εκεχειρίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες, μετά τα διαδοχικά ραντεβού που είχε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ στο Παρίσι και στο Λονδίνο, με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγκελα Μέρκελ. Μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον κ. Μακρόν, μεταδόθηκαν πληροφορίες από Γάλλο αξιωματούχο για ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στον κ. Χαφτάρ και τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγέζ αλ-Σαράζ. Από το Βερολίνο η ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο συγκρατημένη, ωστόσο χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ επισήμανε προς τον κ. Χαφτάρ ότι «η κατάσταση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικό τρόπο, επομένως, είναι απαραίτητη η ανακωχή και η πρόοδος στην πολιτική διευθέτηση του ζητήματος με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της στην Ε.Ε. για τη νέα αεροναυτική επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα της Λιβύης με σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα. Η νέα επιχείρηση που θα έχει την κωδική ονομασία «Irene», θα πρέπει μετά τις 23 Μαρτίου να έχει αντικαταστήσει την υφιστάμενη δραστηριότητα με την επωνυμία «Sophia», κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελικές διευθετήσεις. Η επιχείρηση θα διεξάγεται κυρίως προς τις ανατολικές ακτές της Λιβύης, ενώ μέρος της είναι η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) και η επίβλεψη προκειμένου να αποφεύγεται το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια η περιοχή να περιλαμβάνει και μέρος του ελληνικού χώρου ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης (SAR) στα νότια της Κρήτης. Η προσπάθεια της Αθήνας είναι εύλογη, καθώς επιθυμεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκών μέσων και στη θαλάσσια περιοχή που έχει καθοριστεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αθήνα επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση τόσο με αεροπορικά όσο και με ναυτικά μέσα, ενώ γίνονται ήδη συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας με την παράλληλη νατοϊκή δράση στην περιοχή με την ονομασία «Sea Guardian».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή