Ερντογάν: Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε

Ερντογάν: Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επιχειρεί να καλλιεργήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας για την Ελλάδα, είναι η ρητορική την οποία χρησιμοποιεί σε σχεδόν καθημερινή, πλέον, βάση ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειτα από σειρά κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Ερντογάν επανέφερε στην επιφάνεια τον παραλληλισμό όλων όσα υποτίθεται ότι διαπράττει η Ελλάδα εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, με τις πρακτικές του ναζιστικού καθεστώτος. «Βλέπουμε ότι αυτά που έκαναν οι Ελληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν, ο οποίος περιέγραψε τις ελληνικές αρχές ως «βάρβαρες και φασιστικές». Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη (άρα και την Ελλάδα), εάν η Ε.Ε. δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την κοινή δήλωση του 2016. Ο κ. Ερντογάν, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «συνωστισμό» στα σύνορα. Μιλώντας σε οξύτατο τόνο, ο κ. Ερντογάν παρέπεμψε στις πρόσφατες εικόνες καταδίωξης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιοφυλακίδα, λέγοντας ότι «αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Και από εδώ και πέρα έτσι θα γίνεται». Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να απευθύνει απειλές για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς όλη την Ευρώπη. «Η εισροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο καθώς βελτιώνεται ο καιρός», προειδοποίησε, ενδεικτικά, ο κ. Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν συνεχώς προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα. Η καλύτερη απάντηση στις δηλώσεις του είναι εκείνη του ισραηλιτικού συμβουλίου. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας προστατεύοντας τα σύνορα. Οποιος δικαιούται προστασία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας αλλά δεν θα μπει από το παράθυρο», σχολίασε χθες αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) είχε χαρακτηρίσει τις τουρκικές κατηγορίες ως προσβλητικές για το Ολοκαύτωμα. Χθες, ακόμα πιο καυστικός ήταν ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Χάρις σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει “ό,τι έκαναν και οι ναζί” αναφερόμενος στη συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος δημιούργησε». Και διερωτήθηκε: «Αντιμετωπίζουν Ολοκαύτωμα οι μετανάστες στην Τουρκία; Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι για τις ζωές τους;». Ο κ. Χάρις κατέληξε τονίζοντας ότι εάν αυτά ισχύουν, «τότε ο Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να μάθει τι είναι πραγματικά οι ναζί».

Ενταση στον Εβρο

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες το βράδυ ξανά στα σύνορα του Εβρου, όταν ομάδες μεταναστών έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ κατά των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα άναψαν φωτιές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με τουρκικό λεωφορείο από το Παζάρ Κιουλέ, ενώ πέταξαν και δακρυγόνα που προφανώς τους έδωσαν οι τουρκικές αρχές. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ σε σημεία που δεν υφίσταται φράχτης στη συνοριογραμμή, εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή