Κανένας εφησυχασμός για τον ιό

Κανένας εφησυχασμός για τον ιό

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρησιμοποιώντας προσωπικό τόνο και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη φράση «συμπολίτες μου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό διάγγελμά του για την απειλή του κορωνοϊού, επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και να δημιουργήσει έναν «υγιή φόβο» ώστε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη του διαγγέλματος, έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας», τονίζοντας πως «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας», γι’ αυτό τον λόγο «οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, ενώ ανακοίνωσε πως με διαδικασίες-εξπρές «προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις», οι οποίοι θα είναι στις θέσεις τους «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως η δημόσια υγεία θωρακίζεται με την προσθήκη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Οσον αφορά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για –τουλάχιστον– 14 ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε μια «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», η οποία «πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά». Προσέθεσε δε πως το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλεμαθημάτων, αρχικά στην Γ΄ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Εργασία εξ αποστάσεως

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε ανακοινώσει τη θεσμοθέτηση χορήγησης άδειας «ειδικού σκοπού» στους εργαζόμενους γονείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Η άδεια θα συνοδεύεται από πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Οσον αφορά το Δημόσιο και το σχέδιο με το οποίο θα λειτουργεί, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε πως υπάρχει Plan B. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά, δοκιμάζονται όμως και «νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως». Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι έτοιμο για λειτουργία το e-presence. Πρόκειται για ένα σχέδιο τηλεδιασκέψεων που θα μπορεί να λειτουργεί τόσο για εσωτερικές συσκέψεις της κυβέρνησης, όπως υπουργικά και διυπουργικά συμβούλια, όσο και για φορείς του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα, όσον αφορά τα μέτρα, πως έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά, ενώ «σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται» παρέχοντας «ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου». Oσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. «Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της».

Ο βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού αποτυπώθηκε στη φράση του πρωθυπουργού πως «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό κυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας». Πρόκειται, επιχειρησιακά, για μία κλιμάκωση.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο κλείσιμο του διαγγέλματός του, αναφέρθηκε και στο θέμα της Θείας Κοινωνίας για το οποίο έχει γίνει μεγάλη δημόσια συζήτηση. Με τη χαρακτηριστική φράση «σήμερα δεν δοκιμάζονται τα πιστεύω μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου», ο πρωθυπουργός είπε πως «τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα» και «να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις». Στο πλαίσιο αυτό δε, σημείωσε πως προσβλέπει στη «στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή