ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν παρέμβαση για την Εκκλησία

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν παρέμβαση για την Εκκλησία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναίνεση σε ήδη ληφθέντα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και κριτική με έμφαση στο πεδίο της πρόληψης που αφορά την Εκκλησία, εκφράστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τις κυβερνητικές κινήσεις για τον περιορισμό της επιδημίας στη χώρα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισαν μεν ορθή κίνηση την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σήκωσαν όμως ψηλά και το ζήτημα της μετάληψης κατά τη διάρκεια του «συναγερμού» που έχει σημάνει από τις αρμόδιες αρχές, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις τα μέτρα πρόληψης, αντίθετα δηλαδή με τη θέση που εξακολουθεί να υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, που κινείται σε σαφώς οξύτερους τόνους σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος της παράταξης, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι «κάθε εξαίρεση ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού», ενώ, κάλεσε τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε, να «μαζέψει τα στελέχη και τους βουλευτές της Ν.Δ. που προπαγανδίζουν ανεύθυνα πως μεταλαμβάνουν». Πάντως, το γεγονός ότι τα πυρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται εξ ολοκλήρου προς το Μαξίμου και όχι προς την Ιερά Σύνοδο, εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει και την πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να μην τροφοδοτήσει κλίμα σύγκρουσης με την Εκκλησία.

Διπλή συνεδρίαση

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με εμφανώς ηπιότερη ρητορική, κινήθηκε και η Χαρ. Τρικούπη, με τη Φώφη Γεννηματά να καλεί επίσης σε λήψη μέτρων «χωρίς καθυστερήσεις, δισταγμούς και εξαιρέσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Στο ΚΙΝΑΛ πραγματοποιήθηκε χθες διπλή συνεδρίαση για τον κορωνοϊό (για τα μέτρα και τις επιπτώσεις της επιδημίας σε κοινωνία και οικονομία), ενώ η ηγεσία στις τοποθετήσεις της προτάσσει εμφατικά τη θέση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει εντονότερες πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. «Η κυβέρνηση και η Ευρώπη να καταλάβουν ότι τα υπερπλεονάσματα και οι περικοπές δεν έχουν τώρα θέση, επιβάλλεται να αλλάξουν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της κ. Γεννηματά στη δήλωσή της.

Το ΚΚΕ

Παράλληλα, κοινό παρονομαστή των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΚΚΕ, αποτελεί η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω προσλήψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με τον Περισσό να εστιάζει και σε μέτρα διασφάλισης των εργαζομένων που αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, είτε λόγω των μέτρων πρόληψης είτε λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Τέλος, στο δημοσιονομικό «αποτύπωμα» της επιδημίας επικεντρώθηκε το Μέρα25, καλώντας την κυβέρνηση να προβεί σε μονομερή, δηλαδή χωρίς την έγκριση του Eurogroup, μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 1,5% και στην εξοικονόμηση –μέσω οκτώ μέτρων– 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνεται να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την επιδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή