Εκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού και στο Κοινοβούλιο

Εκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού και στο Κοινοβούλιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο νομοθετικής λειτουργίας της δρομολογεί η Βουλή, στο πλαίσιο της γενικότερης επιφυλακής εξαιτίας του κορωνοϊού και στέλνει μήνυμα αυτοπεριορισμού έως ότου περάσει η επικίνδυνη για την εξάπλωση του ιού περίοδος.

Ως γνωστόν, ήδη έχουν ανασταλεί οι επισκέψεις σχολείων και ΚΑΠΗ, ενώ από χθες διακόπηκε το πρόγραμμα επισκέψεων πολιτών στη Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και της λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού της Βουλής, στο πλαίσιο της απόφασης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα και ατύπως, έχει δοθεί οδηγία στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να περιορίσουν δραστικά τις προσκλήσεις ατόμων στη Βουλή, ενώ σχεδιάζεται και η εν κλειστώ κύκλω διεξαγωγή, αύριο, της ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σήμερα συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Eθνικής Aντιπροσωπείας Κ. Τασούλας εισηγείται περιορισμό –στις απολύτως απαραίτητες για τη νομοθετική λειτουργία– των συνεδριάσεων των Επιτροπών, ενώ στην Ολομέλεια οι συζητήσεις θα γίνονται σύμφωνα με την ειδική πρόβλεψη του Κανονισμού για «οργανωμένες» διαδικασίες, δηλαδή με ορισμό από τις Κ.Ο. συγκεκριμένου και μικρού αριθμού ομιλητών, και όχι με εγγραφή στον κατάλογο όσων θα επιθυμούσαν – όπως γίνεται ώς τώρα. Ειδική πρόβλεψη, επίσης, αναμένεται να υπάρξει και για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες θα ζητείται η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί νομοσχεδίων ή άρθρων των προς ψήφιση νομοθετημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η ανά ομάδες προσέλευση στην αίθουσα της Ολομέλειας (ανά 20 ή 30 βουλευτές) για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να μην υπάρχουν στιγμές συνωστισμού του συνόλου των (300) βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει», σχολιάζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκτός όλων των άλλων, έκτακτες ανάγκες σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του, επιβάλλουν λειτουργούσα Βουλή έτοιμη για νομοθέτηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από ημερών έχει τεθεί σε λειτουργία ειδικός χώρος αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών, σε απομονωμένο κτίσμα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή