Aνοικτή γραμμή για τον ιό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ρυθμό της απειλής του κορωνοϊού και των μέτρων αφενός για τη μείωση της εξάπλωσής του και αφετέρου για τις μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά η κυβέρνηση. Χθες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες στον χώρο του θεάματος, δηλαδή θέατρα, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης, που προστίθενται στα γυμναστήρια και στους παιδότοπους.

Ηδη από προχθές ορίστηκε πως σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού και συζήτηση των απαιτούμενων κυβερνητικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Σε παράλληλο χρόνο, όμως, υπάρχουν και αλλεπάλληλες συσκέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία και για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν αυτές τις σοβαρές συνέπειες.

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό –μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, Α. Βεσυρόπουλος, Γ. Ζαββός, Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Α. Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας– για την εκτίμηση των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρξει άμεσα πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις σε κάθε φάση των περιοριστικών μέτρων, τόσο μέχρι τώρα όσο και μελλοντικά. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε να εκπονηθεί σχέδιο και για τα επόμενα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος, με δεδομένο πλέον ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με κινούμενη άμμο.

Τα νέα αυτά δεδομένα επιβάλλουν σειρά μέτρων για την υγεία και την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που, όπως εκτιμήθηκε, επιβάλλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικούς δημοσιονομικούς κανόνες από εκείνους που προβλέπονταν αρχικά από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η κυβέρνηση μάλιστα, όπως έχει ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αναπόφευκτες συνέπειες στην οικονομία και στους εργαζομένους. Σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Στο περιθώριο των συσκέψεων για την αντιμετώπιση των κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιλβα Γιόχανσον. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσής τους, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην επίτροπο πως στον νέο κανονισμό της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή